Sağlıklı beslenen kedi ve köpeklerin daha uzun süre yaşamları ve sağlıklı olmaları göz ardı edilebilecek bir şey değil. Kaliteli bir mama seçmek veteriner masraflarını azaltıyor ve hepsinden önemlisi evinizde beslediğiniz kediniz veya köpeğiniz daha sağlıklı oluyor.

Mama Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Mama seçimi ve evcil hayvan beslenmesi konusunda detaylı bilgiye sahip petlebi.com'un desteğiyle kedi mamaları ve köpek mamaları arasında nasıl seçim yapacağınızı, mama seçerken neye dikkat etmeli sorusuna yanıt arıyoruz. Tüm hazır mamalarını aynı olmadığını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini araştırdık.

Kedi mamaları yavru kedi maması, yetişkin kedi maması, kısır kedi maması, yaşlı kedi maması ve light mama olarak sunuluyor, bu seçenekleri sunan ve ülkemizde en çok bilinen markalar Acana, Orijen, Royal Canin, Hill's, Pro Plan ve Brit Care.  

Yavru Kedi Maması

Yavru kedi mamaları kedinizin gelecek dönemlerde ne kadar sağlıklı olacağını ve ne kadar gelişmiş bir vücut yapısına sahip olacağını belirleyen dönemdir. Bu dönem 0-12 ay olarak sınırlandırılabilir. Belirtilen bu süre aralığında yavru kedinizin için onun büyüme dönemindeki ihtiyaçlarını karşılayacak özel kuru mamalarla beslemelisiniz. 

Besin değerleri yüksek kaliteli bir yavru kedi maması kedinizin midesinin, tüylerinin, gözlerinin, beyinin , iskelet ve kas sistemlerinin gelişmesi için gerekli besinleri içerir. Bu dönemde yeteri kadar beslenen kedinizi yaşlılığında bile bu dönemde iyi gelişmiş olan yaşamsal fonksiyonları sayesinde daha sağlıklı, enerjik ve mutlu olacaktır.

Ayrıca yavru kedi mamaları yavru kedilerin kolaylıkla tüketebileceği şekilde hazırlandığı için kedinizin diş ve çene yapısı ileriki yaşlarında yiyeceği daha sert ve büyük mamalar için doğru biçimde gelişmiş olacaktır. Premium sınıfı mamalar genellikle 50 farklı besin içerir ve kedinizin gelişimi için ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat ve vitaminleri içerir.

Yetişkin Kedi Maması

Yetişkinlik dönemi 1-7 yaş arası olarak belirtilebilir ve bu dönem gençlikle beraber yaşlılığa ilerleyen kedinizin daha geliştiği ve artık erişkin bir vücut yapısına sahip olduğu dönemdir. Bu dönemde yavruluk döneminde ki gelişimin bir süre devam eder ve artık yaşlılık dönemine kadar vücut kondüsyonunu korur. 

Yetişkinlik dönemi içerisinde kedinizin hareketliliği ve  beslendiği mama kalitesi ideal kilosunda kalıp kalmayacağının ve yağlanıp kas kütlesinden kaybetmeyeceğinin belirtisidir. Bu yüzden protein oranı uygun bir mama seçmek kedinizin hem daha sağlıklı olmasını sağlar hem de kilo almasını engeller. 

Yetişkin süresi içerisinde kısırlaştırma operasyonu geçiren kediler için kısırlaştırılmış kedi maması tavsiye edilir.

Kısırlaştırılmış Kedi Mamaları

Kısırlaştırılmış kedi mamaları enerji ihtiyacı azalan kısır kediler için özel olarak üretilmektedir. Kısır kedilerin günlük enerji ihtiyaçları azaldığı için kilo alımını engellemek adına yüksek protein içeren mamalar kedinizin ideal kilosunda kalmasını sağlar. Kısırlaştırma operasyonu sonrası kilo alımına daha yatkın olan kedinizin düşük kalorili mamayla beslenmesi gerekmektedir. Ayrıca bir çok kısır kedi maması kedinizin üriner sistem sağlığını destekleyecek içerikle hazırlanmaktadır.

Light Kedi Mamaları Obez ya da obeziteye yatkın az hareket eden ya da aşırı beslenen kediler için düşük kalorili kuru kedi mamalarıdır. Bu mamalar kedinizin ideal kilosuna ulaşmasına yardımcı olur. Kedilerinizi bu tip bir mamayla beslerken mamanın beslenme talimatlarına uymanız önem taşır. Yaşlı Kedi Mamaları

Yaşlı kediler için uygun geliştirilen bu mamaların bir çoğu yaşlılık etkilerini geciktirici özellikli olarak üretilmektedir. Bu sebeple kedinizin yaşılılığının daha sağlıklı ve mutlu geçmesi için yaşlı kedi maması kullanmak önemlidir. Kedilerde yaşlılık dönemi genel olarak 7 yaşından sonrası olarak kabul edilmektedir. 7 yaşın dan büyük kediler için yaşlı kedi mamalar arasında kısır yaşlı kediler için uygun mamalar da bulunmaktadır. Bir çok yaşlı kedi maması kedizin daha kolay tüketebileceği tanecik yapısına sahiptir.

Petlebi.com'da sunulan hem indirimli hem hediyeli bu kedi maması çeşitleri tazelik garantili olarak satılmaktadır. Siparişlerinizi kendi stoklarından aynı gün kargoya teslim eden firma, siparişlerinizi en hızlı biçimde sahiplerine iletiyor.

Köpek mamaları kedi mamalarına göre biraz daha karmaşıktır çünkü köpek mamaları hem yaş grubuna göre hem de ırk ayrımına göre kategorilere ayrılmaktadır. Köpek ırkları küçük ırk, orta ırk ve büyük ırk olmak üzere bölünür bu bölünmeye minyatür ya da oyuncak ırklar da eklenebilir.

Bütün bu ırkların yavru, yetişkin ve yaşlı mamaları bulunmaktadır. Köpek maması seçerken mamadan önce köpeğinizin ırkını öğrenmeniz gerekmektedir. Küçük ırk köpeğinize büyük ırk köpek maması alırsanız köpeğiniz bu mamayı yiyemez.

Mama içerikleri çeşitli farklılıklar göstersede esas farklılık mama taneciklerindedir. Büyük ırklar için üretilen mamalar bu ırkların ağız ve çene yapısına uygundur, aynı durum küçük ırk ve orta ırklar için de geçerlidir.

Tazelik garantisiyile satılan hediyeli ve indirimli köpek mamaları petlebi.com'da.

Yavru Köpek Mamaları

Yavru köpek mamaları köpeklerin bağışıklık sistemi, eklem ve kas sistemi gibi bir çok faklı yaşamsal fonksiyona sahip organını etkilemektedir. Hem kedi hem köpekler de yavruluk dönemi en önemli dönem olarak belirtilebilir. 0- 12 ay arası olarak sınırlandırılabilen bu dönemde kullanılan mama kalitesi ve besin değerli çok önemlidir.

Özellikle büyük ırk köpeklerde yaşlılık döneminde eklem ağrısı ortaya çıkma olasılığına karşın eklem ve iskelet sistemini destekleyici yavru köpek mamalarının tercih edilmesi önemlidir. Büyük ırk yavru köpek mamalarının bir çoğunda bu özellik mevcuttur. Ülkemizde en çok tercih edilen yavru köpek maması üreticileri Acana, Orijen, Royal Canin, Hill's, Pro Plan, Brit Care markalarıdır.

Tüm ırklarda yavru köpek mamalarında gelişim için gerekli besin değerleri ve mama içeriğinde ki kalsiyum, protein gibi önemli besinlerin değerlerine incelemek gerekmektedir. Yavru köpeğiniz için seçeceğiniz uygun mama köpeğinizin diş ve çene yapısının da gelişmesini sağlar, bu gelişimin yaşlılık dönemi için çok önemlidir. 

Yetişkin Köpek Mamaları

Yetişkin köpek mamaları 1-7 yaş arası dönem olarak görülebilir, bu dönem yavruluk kazanımlarının geliştiği ve köpeğinizin olgunlaştığı ve enerji harcamasının arttığı dönemdir. Daha hareketli ve vücut kütlesi olarak daha büyük olan köpeğiniz için alacağınız mama yine köpeğinizin ırkına uygun olmalı.

Yetişkin köpek mamaları ırk ayrımına göre enerji potansiyeli bakımından farklılıklara sahiptir. Ayrıca bu dönemde çene ve diş gelişimi neredeyse tamamlandığı için doğru mama tercihi köpeğinizin yaşlılığında çene ve diş sağlığı açısından daha iyi durumda olmasını sağlayacaktır.

Yaşlı Köpek Mamaları

Yaşlı köpek mamaları köpeğinizin değişen metabolizmasına ve enerji ihtiyaçlarına uygun olarak üretilmektedir. Bir çok yaşlı köpek maması yaşlılık etkilerini geciktirmek için özel olarak geliştirilirler. Köpeğinizin artık daha az hareket edip daha az enerji harcmasından yola çıkılarak daha enerji içeren mamalar köpeğinizin gereksiz kilo almasının önüne geçer.

Yaşlılık dönemi 7  yaşından sonrası olarak kabul edilir ve 7 yaşından sonra yaşlı köpek maması kullanmak faydalıdır, yine de mama değişiminden önce veterinerinizden onay almanız faydalı olur. 

Evcil hayvanınız için mama seçerken mama içeriklerini ve kullanıcı yorumlarını okumanız yeni mama alacak kişiler için son derece faydalıdır. Mama tercihi  köpeğinizin ya da kedinizin ömrünü uzatan ve kalitesini belirleyen en önemli etkenlerden biridir. 

Sağlıklı bir evcil hayvan yetiştirmek istiyorsanız super premium sınıfı mamaları tercih etmek gerekiyor. Super preimum sınıfı acana köpek maması tahılsız ve düşük tahıllı seçenekleriyle Kanada'da üretilmekte ve ülkemizde her gün daha fazla köpek sahibine ulaşmaktadır. Acana köpek maması çeşitlerinin tüm serisine hediyeli ve indirimli olarak petleb.com'da bulabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr