Kendine ait konutu olmayanların ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmak için açılacak konut hesabı ile devlet katkısına ilişkin esaslar belirlendi. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Söz konusu hesap, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı birden fazla konut hesabı açtıramayacak.

Kafalar karıştı

Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak, düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 lira, üst sınır 2 bin 500 lira olacak. İstanbul’da konut fiyatları 200 bin liradan başlarken 15 bin TL’lik devlet desteğinin ev sahibi olmak isteyen yurttaşların derdine derman olmayacağı ortada.

“Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik hem konut üreticilerini hem de yurttaşın kafasını karıştırdı. Bankalarda biriktirilecek hesaplarda faiz getirisinin olup olmayacağı belli değil. Çünkü yılda ortalama 10-12 gibi faiz geliri elde edilebiliyor. Bu nedenle biriktirilen paranın mevcut mevduat faizlerinden faydalanabiliyor olması gerekiyor ki, bu durum bankaların inisiyatifine bırakılıyor. Yönetmelikte ikinci kafa karıştırıcı husus, 15 bin TL’lik desteğin şu andaki değeri mi yoksa 3 yıl sonraki değeri mi olacak? Bu konuda bir netlik söz konusu değil. Çünkü 15 bin TL 60 ay sonra enflasyon karşısında eriyecek ve bir değeri kalmayacak.

3 yıl sonra

Yardımların konut alındıktan sonra yapılacağı söz konusu. Tapuya gidildiğinde eksik ödemeyi satıcı kabul etmeyecek. Yurttaşın buradaki farkı nereden bulacağı belli değil. En erken destek 3 yıl sonra yapılacağından etkisini 2019’dan önce göremeyeceğiz. Dolayısıyla sektörde şu an etkisi görülemeyecek. Kısa vadede çözüm olamayacağından, hemen konut alacaklara etkisi maalesef yok.

Tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Yönetmelik, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Burada kritik olan kat mülkiyetli veya iskân belgesi almış yapıları kapsıyor olması. Türkiye’deki mevcut konut stoku içinde çoğunluğun dahil olmadığı bir kesişim kümesinden bahsediyoruz. İskân belgesi alınması ve binalarda kat mülkiyeti kurulmasını teşvik etmek amaçlı dahi dikkate alınacağını düşünüyorum” dedi.

Ödeme planı nasıl olacak?

1 Konut hesabına ilişkin ödemeler, aylık veya üç aylık olarak düzenli ödeme şeklinde yapılacak. Şartların ihlali durumunda konut hesabına devlet katkısı ödenmeyecek ve hesap konut hesabı statüsünden çıkartılacak.

2 Katılımcının devlet katkısına hak kazanabilmesi için ‘7 Nisan 2015 itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması, konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması’ gerekiyor.

3 Katılımcının devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015’ten itibaren başka bir konut edinmemiş olması ve konut edinim tarihini müteakip 6 ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurma gerekliliği de şartlar arasında yer alıyor.

4 Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.

5 Devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.

Büyükşehirlerde işe yaramaz

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Çelik, ‘Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik’le 15 bin TL’lik devlet katkısının 100-150 bin TL ile ev sahibi olmak isteyenlere ufak bir tatlandırıcı olacağını söyledi.

İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde ev fiyatları yüksek olduğu için devlet desteğinin işe yaramayacağını vurgulayan Çelik, “Sosyal konut ihtiyacına belki cevap olur. Bu desteğin sektörü ateşleyecek boyutu olmayacak. 15 bin TL’nin şu andaki değer mi 60 ay sonraki değer üzerinden mi verileceği hususu netleşmeli” dedi.

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun da, “Devlet desteğinden faydalanacakların tapu harcı ve banka masraflarından muaf olmaları gerekiyor. Bugün 200 bin TL’lik bir ev satın aldığınızda 8 bin TL tapu harcını alıcı ödüyor. Bankadan kredi çekilecekse, dosya masrafı, ipotek tesis ücreti ve ekspertiz masrafı gibi ek giderler söz konusu oluyor. Bu giderlerden de muaf tutularak ek destekler sağlanmalı” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr