TURNUVADA TOPLAM 108 GOL ATILDI

İlk kez 24 ülkenin katıldığı EURO 2016'da, toplamda 51 maç oynandı ve 108 gol atıldı. Maç başı gol ortalamasının 2.12 olduğu turnuvanın özellikle grup elemeleri gol olarak kısır geçti. 3-3 berabere biten Portekiz-Macaristan karşılaşması, Avrupa Şampiyonası tarihinde grup elemeleri maçlarında en çok gol atılan ikinci maç oldu. Şampiyonada atılan 108 golün 47'sini sağ ayak ile atan futbolcular, kalan gollerin 37'sini sol ayak ve 24'ünü ise kafa vuruşu ile gerçekleştirdi.

BAROMETRE VERİLERİNDE BİRİNCİ PAYET

EURO 2016 oyuncuların "barometre" verilerine göre yapılan listede Fransız orta saha oyuncusu Dimitri Payet 1'inci oldu. Listede ikinci sırasında ise, turnuvada attığı 6 gol ile gol kralı olan Fransız Antoine Griezmann yer aldı. Listenin 3. sırasını ilk kez katıldığı turnuvada ülkesinin yarı finale kalmasını sağlayan bir numaralı isim olan Galler Milli Takımı'nın yıldızı Gareth Bale oldu. 4'üncü sırada Alman orta saha Toni Kross, 5'incilikte ise Belçikalı Kevin de Bruyne yer aldı.
Oyuncu barometresi verileri, her oyuncunun mevkilerine ve ağırlıklı performans verilerine göre yapılan puanlamalar sonucu hazırlanıyor.

RAKAMLARLA EURO 2016

0-İlk kez bir Avrupa Şampiyonası finalinin 90 dakikası 0-0 berabere bitti.
4-Turnuvanın asist kralları olan Belçikalı Eden Hazard ve Gallerli Ramsey'in yaptığı asist rakamı.
6- Gol kralı Fransız Antoine Griezmann'ın attığı gol sayısı.
9-Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo'nun Avrupa Şampiyonları tarihinde attığı toplam gol sayısı. Ronaldo oynadığı 4 turnuvada toplamda attığı 9 gol ile turnuva tarihinin en golcü ismi olan Fransız efsane Platini'nin rekorunu egale etti.
18 yaş 328 gün- Portekiz Milli Takımın oyuncusu Renato Sanches dün final maçında oynayarak turnuvanın en genç final oynayan oyuncusu oldu.
21- Fransa ile yapılan final maçında toplamda Avrupa Şampiyonaları'nda 21'inci maçına çıkan Cristiano Ronaldo bu maçla beraber turnuva tarihinde en çok maça çıkan isim oldu. Ronaldo aslında bu rekoru grup elemeleri sırasında Macaristan maçında sahaya 17. Kez çıkarak kırmıştı.
40 yaş 86 gün- Macar kaleci Gabor Kiraly turnuvada Macar takımının kalesini koruyarak, Avrupa Şampiyonası'nda oynayan en yaşlı isim unvanını aldı ve tarihe geçti.
41-Şampiyon Portekiz tam 41 yıl sonra ilk kez Fransa'yı yendi.
56-Fransa 56 yıl sonra ilk defa ev sahipliğini yaptığı bir turnuvanın finalinde maç kaybetti.
100-Polonyalı forvet Lewandowski Portekiz maçında attığı 100. Saniyedeki gol ile turnuva tarihinin en erken 2'inci golünü attı.
2,427,303- EURO 2016 maçlarını toplamda stadyumlarda izleyen kişi sayısı. 51 maçın oynandığı EURO 2016'da seyirci ortalaması maç başına 47,594 oluyor.

"WILL GRIGG'S ON FIRE"

Turnuvanın kabul edilir en büyük sürprizini ise İngiltere'yi eleme başarısı gösteren İzlanda yaptı. Çeyrek finale kalma başarısı gösteren bu küçük ülke, futbol otoritelerinden ve tüm futbol severlerden tam not aldı. Seyircilerinin de yapmış oldukları tezahürat ve destekler ile beğeni toplayan İzlanda, turnuvanın en dikkat çeken takımı oldu.

Bir diğer sürpriz yapan ve yine seyircisi ile dikkat çeken ekip ise Kuzey İrlanda oldu. Maç boyunca söyledikleri "Will Grigg's on fire" şarkısı ile turnuvada herkesin beğenisini toplayan Kuzey İrlandalılar, bu şarkıyı tüm Fransa'da bulunan seyircilere öğretti.
Bunun yanı sıra turnuvayı kötü geçiren isimler ve ülkeler de oldu. Son şampiyon İspanya'nın son 16 turunda elenmesi, EURO 2016'ya elemelerde oynadığı 10 maçı kazanarak katılan İngiltere'nin son 16 turunda İzlanda'ya kaybetmesi, dünyanın en iyi golcüsü diye anılan Zlatan Ibrahimovic'in turnuvada tek gol bile atamaması, Avrupa'daki birçok ülkenin basını tarafından, "Turnuvanın en kötü futbol oynayan" takımı olarak Türkiye'nin seçilmesi ve A Milli Takım'da yaşandığı iddia edilen prim savaşı haberleri turnuvanın tatsızlıkları olarak anıldı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr