Bir aylık futbol ziyafeti başlıyor. 10 ayrı kentte oynanacak toplam 51 maçla Avrupa’nın en büyüğü belli olacak.

Fransa ile Romanya'yı karşı karşıya getirecek açılış maçıyla başlayacak Avrupa Şampiyonası’na turnuva tarihinde ilk kez 24 takım katılacak. Şampiyonaya daha fazla ülkenin davet edilmesine fikir babalığı yapan Michel Platini ise aldığı 4 yıllık men cezası nedeniyle belki de en büyük başarısını kenardan izlemek zorunda kalacak.

Katılacak takım sayısının artmasıyla Kuzey İrlanda, Arnavutluk, İzlanda, Slovakya ve Galler tarihlerinde ilk kez bir Avrupa Şampiyonası'nda mücadele etmeye hak kazandı.

EN İYİ ÜÇÜNCÜLER DE TUR ATLAYACAK

Yarı final oynadığı 2008'den sonra bir kez daha Avrupa'da boy gösterecek Milli Takımımız son şampiyon İspanya ile birlikte Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti'nin yer aldığı D Grubu’nda mücadele edecek. Bu grup birçoklarına göre turnuvanın en zorlu grubu. İkinci tura gruplarını ilk 2 sırada bitiren 12 takımın yanısıra en iyi 4 grup üçüncüsü çıkacak. Ardından da tek maçlı eleminasyon sistemi ile finalistler ve şampiyon belli olacak.

Milliler, her ne kadar çok fazla büyük turnuva deneyimi yaşamasa da katıldığı her turnuvada ses getirmeyi başardı. 2002 Dünya Kupası ve 2008 Avrupa Şampiyonası'nda yarı finale kadar ilerleyen Ay-yıldızlılar, potansiyelli kadrosuyla yine sürpriz adayları arasında gösteriliyor.

TERÖRÜN GÖLGESİNDE FUTBOL

Paris'i kana bulayan terörist saldırılardan 210 gün sonra vatandaşlarına karanlık günleri unutturmak için sahaya çıkacak Fransa ise her ne kadar Karim Benzema'dan yoksun olsa da turnuvanın en büyük favorilerinden biri.

Ev sahipliği yaptığı 1984 Avrupa Şampiyonası ve 1998 Dünya Kupası'nda mutlu sona ulaşan Horozlar, Euro 2016'da da geleneği bozmak istemiyor. Son 2 turnuvanın galibi İspanya Avrupa'nın futboldaki geleneksel süper gücü Almanya, iddialı bir kadroyla Fransa'ya gitmese de büyük turnuva deneyimi ile İtalya, son dönemde çok başarılı bir genç oyuncu kuşağı yetiştiren İngiltere, yıldız oyuncularla dolu kadrosuyla Belçika, Cristiano Ronaldo’lu Portekiz, şampiyonluk için adları öne çıkan diğer ülkeler.

Avrupa Şampiyonası olası terörist saldırı tehdidi nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri altında oynanacak. Onbinlerce güvenlik görevlisi ülkenin dört bir yanında Fransa tarihinin en büyük güvenlik operasyonunu yürütecek.

KUPAYA İŞÇİ EYLEMLERİ DAMGA VURACAK

Diğer yandan Fransa'da hükümetin istihdam yasasında yapmak istediği değişikliklere karşı başlatılan grevler tüm ülkeye yayıldı.

Evrensel'in haberine göre; Fransa’da işçilerin yeni iş yasasına karşı mücadelesi 3 aydır devam ediyor. Farklı sektörlerde yapılan güçlü grevler günlerdir sürerken, çöp toplama işçileri de iş bıraktı. Enerji işçileri ise çeşitli sembolik “elektrik kesme” eylemleri yaparak sürece destek veriyor. İşveren örgütünün ve Cumhurbaşkanının katıldığı törenlerin ‘elektriklerini kesen’ işçiler, emekçi mahallelerdeki elektrik faturalarını da düşük tarifeden hesaplamaya başladı.

Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın başladığı ülkede 14 Haziran’da ise Paris’te büyük yürüyüş hazırlığı var.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr