TUİK'e göre Türkiye'nin 2002-2015 yılları arasında tarım ve hayvancılık alanında yaklaşık 72 milyar dolar ithalat yaptığını hatırlatan Şube Başkanı Semih Karademir, bir ülkenin imkanı ve üretim potansiyeli yoksa ithalat yapabileceğini söyledi.

8 Nisan tarihli Resmi Gazete'de çıkan kararlarla et ve şekere sıfır gümrük vergisi ile ithalat izni verildiğini vurgulayan Karademir, "Bir ülke hiç mi ithalat yapmaz? Yapar ama elinde imkan yoksa üretme potansiyeli yoksa mecburen ithalat yapar. Ancak, ülkemiz çok önemli tarım potansiyeline sahip olmasına rağmen, yanlış tarım politikaları nedeniyle, daha açıkçası çiftçilerimiz, tohum, ilaç, gübre, yem şirketlerine, tüccarlara mahkum edildikçe tarımımız daha çok kötüye gider sorunlar katlanarak artar. Bu ülkede hayvancılığı bitirirseniz, et üretiminin süt sığırcılığından geçtiğini bilmezseniz, sütün kaymağını, yem sanayicilerine, süt sanayicilerine yedirirseniz, özelleştirmelerle piyasayı tekellere bırakırsanız, durumu iyi göstermek için et üretimi rakamlarını şişirirseniz, sıfır faizle hayvancılık kredisi verip onca kaynağı heba ederseniz tabii ki et ithalatı yaparsınız" dedi.

1998'de uygulamaya sokulan şeker pancarı kotası ve 2001'de çıkarılan şeker kanunu ile ülkedeki şeker pancarı çiftçi sayısı ve alanının azaltıldığını kaydeden Karademir, "Üretim düştü, Türkiye'nin nüfusu arttı. 'Olumsuz iklim koşulları nedeniyle şeker üretiminde düşüş var bu nedenle piyasa etkilerini telafi etmek için ithalat yapacağım de' Olacak iş mi?

Bizim dilimiz de tüy bitti ama yine de bu ülke tarımı adına, bu ülke çiftçisi adına doğruyu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Bakanlık, önce aynaya bakıp 'biz ne yapıyoruz' diye kendi tarım politikalarını sorgulamalıdır. Yoksa milyonlarca hektarlık tarım toprağı nereye kaybolduğunu anlayamazlar" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr