İddianamede tutuksuz sanık Yılmaz'ın, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Daire Başkanlığı'nın darbe girişiminin engellenmesi amacıyla Ankara'ya takviye birlik gönderilmesi talebini geri çevirdiği belirtildi.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra görevden alınıp ihraç edilen, ardından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanıp daha sonra tahliye edilen eski İl Jandarma Komutanı Türker Yılmaz hakkında, önce delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Ardından elde edilen yeni deliller doğrultusunda Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yeniden soruşturma açıldı. Soruşturma sonunda hazırlanan iddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

VALİYE BİLGİ VERMEDİ
İddianamede Yılmaz'ın, darbe gecesi saat 22.30 sıralarında sıkıyönetim mesajını aldığı, ancak bunu Vali ve Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmediği, tutuklu sanık 2'nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer ile darbeye ilişkin telefon görüşmelerinin içeriğini de bildirmediği belirtildi. Yılmaz'ın, darbe gecesi suskun kaldığı, darbe girişimiyle ilgili mesaj ve talimatlar konusunda ayrıntılı ve net bilgi vermediği, böylece şehirde güvenlik önlemlerinin zamanında alınmasına ve emniyet ile jandarma arasında işbirliği yapılmasına engel olduğu, idari ve adli yönden önlem alınmasını geciktirdiği, bu yönü ile FETÖ/PDY örgütü ile amaç ve menfaat birlikteliği şeklinde değerlendirilecek davranışlar sergilediği belirtildi. Yılmaz'ın, darbenin başarısız olacağı anlaşılınca, saat 05.00 sıralarında Valiye ayrıntılı bilgi verdiği, başlangıçta darbenin sonucunu beklediğine işaret edildi.

ANKARA'YA TAKVİYE BİRLİK GÖNDERMEDİ
İddianamede Yılmaz'ın ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı'nın, darbe girişiminin engellenmesi amacıyla Ankara'ya takviye birlik gönderilmesi talebini de geri çevirdiği ve verilen emri uygulamadığına yer verildi. 2016 yılının Temmuz ayında izine ayrılmayı düşünürken 15 Temmuz darbe girişimi gecesi görevinin başında kalarak şüphe uyandırdığı da iddianamede yer aldı. Albay Yılmaz'ın, darbe gecesi saat 24.00'de tüm personeli karagahta topladığı ancak yasa dışı emir ve mesajları personele iletmediği, darbe karşıtı tavır gösterilmesi konusunda emir ve talimat vermediği iddiasına yer verildi. FETÖ/PDY'den kaydı olanlar ile irtibatta olduğu belirtilen Albay Yılmaz hakkında iki kişinin FETÖ üyesi olduğu yönünde ihbarda bulunduğu da ifade edildi.
İddianamede tutuksuz sanık Albay Türker Yılmaz'ın, 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan yargılamasının yapılması talep edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr