Tatile çıkmadan önce, tatilde ve tatilden döndükten sonra yapılması gerekenleri sizler için sıraladık.


 
TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE
·         Güvenlik yazılımı kullanın! Günde ortaya çıkan 300 bin yeni virüsle başka türlü mücadele etmek mümkün değil.
·         Sistem yamalarını ihmal emeyin! Kullandığınız yazılımların güncellemelerini mutlaka yükleyin, böylece korunmanın öncelikli adımlarından birini yerine gitirmiş olursunuz.
·         Çok sık söylüyoruz yine tekrar ediyoruz: Verilerinizi mutlaka yedekleyin! Böylece bilgisayarınız ya da tabletiniz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.
·         Karmaşık şifreler kullanın: Şifreler “123456“ gibi basit değil, harfli-rakamlı karmaşık şekilde oluşturulsun.
·         USB aygıtları virüse karşı kontrol edin: Taşınabilir aygıtlar, virüslerin yayılmasını sağlayan en yaygın taşıyıcı durumundalar.
 
TATİL SIRASINDA
·         Tozdan ve kumdan uzak tutun:  Toz ve kum, fanınızı kullanılmaz hale getirerek bilgisayarın aşırı ısınmasına ve zarar görmesine sebep olabilir.
·         Bilgisayarınızı serin tutun: Yüksek sıcaklıklar her zaman elektronik cihazların düşmanıdır.
·         Suyla temastan kaçının: Bilgisayar veya tablet çalışırken meydana gelen sıvı temasları cihazlara kalıcı hasarlar verebilir.
·         Kaliteli bir taşıma çantası kullanın: Seyahat ederken toza, sıcağa, darbelere dayanıklı bir taşıma kılıfı ve çantası kullanılmalı.
·         Hırsızlara karşı dikkatli olun: Riski minimize etmek için cihazlar güvenli yerde tutulmalı ve mümkünse güvenlik kilidi kullanılmalı.
·         Kablosuz ağlar: Herkese açık kablosuz ağları kullanırken bankacılık işlemleri ya da online alışveriş gibi işlemlerden mümkünse uzak durun.
·         Veri hırsızlarına karşı dikkatli olun: İnternet kafelerde, internet bankacılığı, e-posta şifreleriniz, sosyal medya siteleri giriş bilgileriniz gibi önemli bilgileri girmekten kaçınmaya dikkat edin.
·         Yeni bir e-posta hesabı açın: Normal mailinize gelen mesajların yönlendirilmek üzere ayarlandığı bir tatil hesabı açarak, tatilde bu e-posta hesabınız ele geçirilse bile uğrayacağınız zararın sadece tatil süresi içinde kalmasını sağlayabilirsiniz.
 
EVE DÖNDÜĞÜNÜZDE
·         Bilgisayarınız ve telefonunuzu virüslere karşı tarayın: Döndüğünüzde bilgisayarınızı, telefonunuzu, hafıza kartlarınızı, USB belleğinizi olası virüs bulaşmalarına karşı tarayın. Bu taramalar için ücretsiz online tarayıcılar kullanabilirsiniz.
·         Normal e-posta adresinize geçiş yapın: Tatil için açtığınız e-posta hesabına yönelik yönlendirmeyi iptal edin ve normal mailinize geri dönün.

Synology ile ağdaki veri akışını kontrol edin

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr