Suriye’de gözler ABD-Rusya uzlaşısıyla varılan önceki gün başlayan kırılgan ateşkese çevrilirken Esad yönetiminin Türkiye’den Halep’e yönelik yardım konvoylarını geri çevirdiği iddiası gündeme düştü. Ateşkes anlaşmasıyla birlikte insani yardımın başlaması öngörülürken Türkiye’den de Halep’e yardım gönderileceği daha önceden duyurulmuştu. ’nın dünkü haberinde, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki BM depolarından yüklenen yardım malzemelerinin Halep’e gönderilmek üzere Cilvegözü Sınır Kapısı’na getirildiği belirtildi. Suriye plakalı TIR’lara gıda, insani yardım malzemeleri, çocuk kıyafetleri, oyuncak yüklenmeye başlandığı, toplam 40 TIR yardımın bu sabah itibarıyla Halep’e gitmek üzere yola çıkacağı duyuruldu. Ancak dün akşamüstü saatlerinde Reuters ajansının haberine göre, Halep’e insani yardım taşıyan 20 tır Cilvegözü’nden geçerek Suriye’ye girdi.

'TÜRK UÇAKLARINI VURURUZ'

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan ise Esad rejiminin gönderilen yardımı reddettiği çıkışı geldi. Karara gerekçe olarak, yardımın “rejim ve BM ile koordineli şekilde” gönderilmemesi gösterildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, resmi haber ajansı SANA’ya, “Suriye hükümeti ve BM ile koordineli olarak gönderilmeyen insani yardımı reddediyoruz. Özellikle de Türk hükümetinden gelenleri” dedi. Lübnan merkezli Al Masdar’ın Suriye Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, Türk Hava Kuvvetleri, Suriye hava sahasını sürekli ihlal etmesi nedeniyle uyarıldı. Buna göre Türk uçakları bir daha onay almadan Suriye tarafına geçerse düşürülecekleri kaydedildi.

'İSRAİL UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK'

Öte yandan Suriye’den gelen “İsrail uçağını düşürdük” iddiası tansiyonu yükseltti. SANA, İsrail ordusunun Suriye’ye ait bazı askeri hedefleri vurmasının ardından, bir İsrail savaş uçağının ve insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu. Gerilim, Golan Tepeleri’nin İsrail tarafına, Suriye’den atılan bir roketin düşmesiyle başladı. İsrail ordusu ise uçağının düşürüldüğü iddiasını reddetti.

ABD'YE NUSRA UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’de yeni adı ile Fetih el Şam Cephesi eski adı ile Nusra mevzilerine saldırmakta çok isteksiz olduğunu gördüklerini vurgulayarak Nusra’yı terörist grup olarak değerlendirmeye devam etme ve bu örgütün konuşlanma noktalarına hava saldırısı düzenleme çağrısında bulundu. Lübnan merkezli Al-Masdar News sitesi Suriye ordusunun Hizbullah ile birlikte Halep’in güneyindeki Fetih Ordusu hedeflerine saldırı düzenlediğini yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr