Rossiya 24 televizyonuna röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, IŞİD'in bazı bölgelerini yeniden ele geçirdiği Palmira kentindeki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘PALMİRA'DA OLAN BİTEN BU’

“Bu teröristlerin pek çoğu Palmira'ya ya Amerikalıların doğrudan desteğiyle ya da en iyi ihtimalle Amerikalıların bilgisi dahilinde Rakka ve Deyr ez Zor'dan geldi” diyen Esad, şöyle devam etti: “Amerikalılar bunu görmezden geldi; Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın, IŞİD'e destek verip ona sponsorluk yaparak bu misyonu yerine getirmesine izin verdi. Palmira'da olan biten bu. Bunlar yalnızca Musul'la ilişkilendirilemez. Zira IŞİD Suriye topraklarında da —ülkenin kuzeyinde ve ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin iki yıldır bombaladığını söylediği Rakka'da— varlık gösteriyor.”

“IŞİD'cilerin çok sayıda militanla onlarca kilometrelik mesafeyi kat ederek ellerinde daha önce olmayan kalitede silahlarla Palmira'ya gelebilmiş olması Musul'dan geldiklerini değil bazı ülkelerin onları doğrudan desteklediğini gösteriyor” ifadelerini kullanan Esad, “Birincisi, ellerindeki ağır silahları kendileriyle birlikte Musul'dan nasıl getirmiş olabilirler? İkincisi de, Musul ve Rakka'da bombardıman düzenleyen Amerikan hava güçleri neden bunun karşısında hiçbir şey yapmadı?” diye sordu.

IŞİD, Mayıs 2015'te ele geçirdiği Palmira’nın kontrolünü, Rusya'nın havadan destek verdiği Suriye ordusunun operasyonları sonucunda mart atında kaybetmişti.

SURİYE ORDUSU PALMİRA ÇEVRESİNDEKİ ÜSSÜN YAKINLARINDAKİ TEPEYİ ELE GEÇİRDİ

Suriye ordusunun, Palmira çevresindeki T4 askeri hava üssü yakınlarındaki bir tepenin kontrolünü ele geçirdiği belirtildi.

RİA Novosti'ye konuşan askeri bir kaynak, "Suriye ordusu, Palmira çevresindeki Tifor T4 üssü yakınlarındaki terk edilmiş tepeyi ele geçirdi" dedi. IŞİD'ciler geçen hafta Palmira'ya karşı yeniden saldırıya geçmişti. IŞİD Palmira'yı ilk olarak Mayıs 2015'te ele geçirmiş, mart ayındaysa Suriye ordusunun Rusya'nın da havadan destek verdiği operasyonları sonucunda kentin kontrolünü kaybetmişti.

KAYNAK: Sputnik

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr