İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de devam eden iç savaşa ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya'nın da desteklediği Esad hükümetine yakın güçlerin 'yaygın bir şekilde' misket bombası kullandığını iddia etti. Açıklamada, 'muhalif güçlerin kontrolü altında olan bölgelerde son iki ayda gerçekleştirilen ve onlarca sivilin yaşamını yitirmesine veya yaralanmasına sebep olan 47 saldırıda misket bombası kullanıldığı' ifade edildi.

HRW Acil Durumlar Araştırmacısı Ole Solvang, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Rusya ve Suriye'nin yeniden ortak hava operasyonları düzenlemeye başlamasından bu yana sürekli misket bombası kullanıldığını görüyoruz. Rusya hükümetinin, kendi güçlerinin ve Suriye'deki güçlerin ayrım gözetmeyen bu silahı kullanmamasını bir an önce sağlaması gerekiyor" dedi.

Rusya'nın Suriye'de misket bombası kullanıldığına ilişkin iddiaları reddettiğini vurgulayan HRW, 'Rusya'nın misket bombasının stoğunu yapmanın yanı sıra, bu silahları kullandığına veya bu silahların kullanıldığı saldırılarda yer aldığına yönelik artan kanıtlar bulunduğunu' ifade etti.

Misket bombasının kullanımı, 2008 yılında imzaya sunulan Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmasıyla, 'ayrım gözetmeyen yapısı ve sivillere yönelik oluşturduğu tehditler sebebiyle' yasaklanmıştı. Rusya'nın yüzden fazla ülkenin imzaladığı söz konusu anlaşmaya taraf olmadığı biliniyor. 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr