Amerika’nın NBC televizyonuna konuşan Esad, “Putin ya da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un kendisine Suriye’deki geçiş döneminden bahsedip bahsetmediğine” ilişkin bir soru üzerine, “Bununla ilgili tek kelime etmediler” dedi.

Esad, Putin ve Perşembe günü Moskova’yı ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kendisini görevden ayrılmak zorunda bırakacak bir anlaşmaya varacakları konusunda kaygılı olmadığını açıkladı.

‘RUSYA’NIN POLİTİKASI DEĞERLERE DAYALI’

Suriye lideri, “Çünkü onların politikaları, yani Rusya’nın politikası, anlaşma yapmaya değil, değerlere dayalı” dedi.

Putin ile ilişkisine dair açıklamalarda da bulunan Esad, “İlişkimiz çok içten, çok dürüst, karşılıklı saygıya dayanıyor” ifadesini kullandı.

Esad, Suriye ordusunun son dönemde büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek ABD Dışişleri Bakanlığının Suriye’ye ilişkin bildirisinin uluslararası kanunlar ve BM misakına saygı göstermediğini ifade etti.

Savaş birkaç ayda bitebilir

Suriye Cumhurbaşkanı, bildirinin aynı zamanda tüm toprakları üzerinde kontrolü sağlama hakkına sahip bir ülkenin egemenliğine saygı göstermediğine değinerek savaşın kazanılması ve sona ermesinin birçok faktöre ve özellikle teröre destek veren bazı ülkelerin bu desteği ne zamana kadar sürdüreceklerine bağlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin onayıyla teröristlere verdikleri desteği kesmeleri halinde savaşın birkaç ay içinde sona ereceğini sözlerine ekledi.

“Savaşın sona ermesi teröristlerin alacağı destek ve Türkiye’nin Suriye’ye daha çok terörist göndermek için Suudi Arabistan’ın finansmanıyla terör örgütlerine eleman kazandırma çabasının boyutuna bağlı” diyen Esad, amaçlarının savaşı uzatmak olduğuna dikkat çekti.

Beşar Esad, uluslararası ve bölgesel güçlerin Suriye’deki savaşa müdahalesinin savaşı uzatacağını, bu nedenle savaşın nasıl gelişeceği ve ne zaman sona ereceğini tahmin etmenin güç olduğunu söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr