Suriye ordusu, Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle Türkiye sınırında bulunan ve stratejik öneme sahip olan Lazkiye kentinin kuzeydoğusundaki Türkmen kasabası Rabia’yı cihatçıların elinden aldı. Selma’nın ardından Rabia’nın da alınmasıyla cihatçıların ikmal yolu kesilmiş oldu.

Suriye ordusu, Türkiye sınırında bulunması ve Türkmen ile Kürt Dağı arasında yer almasıyla büyük bir stratejik öneme sahip Rabia kasabasını ele geçirmek için dün sabah saatlerinde Rus savaş uçaklarının hava ve silah desteğiyle 3 koldan büyük bir operasyon başlattı. Rusya’nın yoğun bombardıman yaptığı bu operasyonda 23 cihatçı öldürülürken, 160 cihatçı da yaralandı. Yaralanan cihatçılar sınırda bekletilen ambulanslarla Hatay’daki hastanelere kaldırılırken, Rabia çevresindeki cihatçıların da Türkiye sınırına yakın olan bölgelere kaçtıkları öğrenildi. Şiddetli geçen çatışmalar sonucunca ordu, Rabia kasabasını ele geçirdi.

İkmal yolu kesildi

Rabia kasabasının alınmasıyla Türkmen ve Kürt Dağı arasındaki bölge kapandı ve cihatçıların ikmal yolu kesildi. Rabia’nın alınmasıyla Nusra ile Ahrar kontrolündeki İdlib vilayetinin kurtarılması için büyük bir stratejik öneme sahip olan ve İdlip ile Lazkiye arasında bulunan Cisr eş Şuğur kasabasının alınması için de yol açılmış oldu. Lazkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan ve bir Türkmen kasabası olan Rabia, 2012 yılının sonlarına doğru Nusra ve diğer cihatçı örgütlerin eline geçmişti.

‘Türkiye, Osmanlı’yı canlandırmak istiyor’

Ankara’nın Osmanlı Devleti’ni yeniden canlandırmak istediğini söyleyen Irak Başbakanı Haydar İbadi, “IŞİD’le savaşmaya niyeti olmayen” Türkiye’nin Irak’taki birliklerini çekmesini istedi. “Ben IŞİD’le mücadele ettiğinizi gösteren hiçbir şey göremiyorum ve görmeyi umuyorum” diye konuşan İbadi, “Türkler, sorun olarak öncelikle Kürtleri değil, IŞİD’i görmeli. Türkiye’deki son bombalı saldırıların sorumlusu IŞİD’di. Ankara, IŞİD’i ciddiye almalı” tavsiyede bulundu. İbadi, Türkiye’nin PKK ile mücadelesini Irak ve Suriye’ye genişletmek istediğini belirterek “Ankara’nın askerlerini Irak’tan en yakın zamanda geri çekmesi konusunda ısrarcıyız” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr