TGC'den verilen bilgiye göre, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş ve Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı'nın katıldığı ziyarette yaptığı açıklamada Erol Önderoğlu, kendini mağdur hissetmediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin en köklü meslek örgütlerinin başında gelen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin desteğini hep arkamda hissettim. Ben tutuklu gazeteciler içinde en şanslısıydım. Kendimi mağdur hissetmedim.

10 gün cezaevinde kaldım. Bu sürede TGC başta olmak üzere birçok basın meslek örgütü yanımda oldu, beni ve arkadaşlarımı destekledi. Hakkımdaki iddianame iki gün içinde hazırlandı. Önce Metris Cezaevi’ne ardından da Silivri Cezaevi’ne gönderildik. Mustafa Balbay 5 yıl, Ahmet Şık, Nedim Şener bir yılı aşkın süre cezaevinde kaldılar. Cezaevinin asıl mağdurları bu meslektaşlarımdır. Halen cezaevinde kalan sol ve Kürt medyası çalışanlarıdır. Basın raporlarını hazırlamaya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engelleri görünür kılmayı sürdüreceğim.”

TGC Turgay Olcayto ise Erol Önderoğlu’nun, Ahmet Nesin’in ve Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklama için özellikle seçildiğini, toplumda korku iklimi yaratmanın ve gözdağı verilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Türkiye’de medyanın yüzde 80’inin iktidarı desteklediğini, gerçek habercilik yapan, halkı bilgilendiren yayın organı sayısının giderek azaldığını vurgulayan Olcayto, şöyle konuştu:
“Erol Önderoğlu Türkiye’de basın raporları hazırlayan, hak ihlallerini görünür kılan bir meslektaşımız. Şebnem Korur Fincancı ise insan hakkı ihlallerini işkence olaylarını ortaya koyan bir bilim insanı.

Ahmet Nesin’in babası Aziz Nesin ise geçmişte her suçun sorumlusu olarak görülerek büyük haksızlıklar yapılmış bir aydındı. Bu insanlara ödül verilmesi gerekirken tutuklandılar. Türkiye bu zor zamanları da aşacaktır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için iyi habercilik yapmaya, hak ihlallerini görünür kılmaya, bu uğurda mücadele veren tüm gazetecilerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

20 YILDIR GAZETECİLERİN HAKLARINI SAVUNUYOR

Erol Önderoğlu, 1996 yılından bu yana uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye muhabiri ve temsilcisi olarak çalışıyor. 1999'dan beri Bianet sitesinde, Hukuki Destek Masası koordinatörü, ifade özgürlüğü editörü ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Halen Bianet'te Medya Gözlem Raporları'nı hazırlıyor.

SORUŞTURMA AÇILANLAR

3 Mayıs’ta başlatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin ‘Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle 50 kişi hakkında soruşturma açıldı. Kampanyaya katılıp haklarında soruşturma açılanlar şöyle:
"Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Ayşe Düzkan, Erol Önderoğlu, Celalettin Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Nurcan Baysal, Ömer Ağın, Ahmet Abakay, İhsan Çaralan, Işın Eliçin, Murat Çelikkan, Uğur Karataş, Öncü Akgül, Ayşe Batumlu, Sebahat Tuncel, Saruhan Oluç, Nadire Mater, Beyza Üstün, Mehmet Güç, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı, Şeyhmus Diken, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Yıldırım Türker, Ahmet Nesin, Kemal Can, Şebnem Korur Fincancı, Hasip Kaplan, Nevin Erdemir, Hakkı Boltan, Cengiz Baysoy, Kumru Başer, Veysi Altay, Hasan Hayri Şanlı, Hasan Cemal, Deniz Türkali, Dicle Anter, Çilem Küçükkeleş, Said Sefaoğlu, Aydın Engin, İhsan Eliaçık ve İmam Canpolat."

16 DAVA, 6 TAKİPSİZLİK

Faruk Eren, Ayşe Düzkan, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Saruhan Oluç, Celal Başlangıç, Mehmet Fehim Işık, Ragıp Duran, Murat Çelikkan, İhsan Çaralan, Kemal Can, Öncü Akgül, Emine Beyza Üstün, Celalettin Can hakkındaki soruşturmalar davaya dönüştü. Mustafa Sönmez, Hasip Kaplan, Ahmet Abakay, Nurcan Baysal, Eşber Yağmurdereli ve Melda Onur hakkındaki soruşturmalara takipsizlik kararı verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr