10 şehirde 82 kişinin katılımıyla odak grup toplantıları ve 26 kanaat önderiyle derinlemesine mülakat yapan Aybars Görgülü ve Sabiha Senyücel Gündoğar, bulgularını ‘1915 ve Ötesi: Türkiye’de Toplumsal Algı’ başlığıyla raporlaştırdı. Sonuç değerlendirmesini Etyen Mahçupyan kaleme aldı.

Bulgular arasında en çarpıcı olan, Türkiye’de yaşayan Ermenilerin kendilerini sürekli tedirgin hissetmesi. Ermeniler eşit vatandaş muamelesi görmediklerini, toplumun geri kalanının kendilerine gizli bir nefret beslediğini düşünüyor. Ermeni olmayanlarsa ya ayrımcılık yapıldığına katılmıyor ya da yapılmasını doğru buluyor. Söylemleri, Ermenileri yabancı ya da misafir gördüklerine işaret ediyor.

1915’te yaşananlar Ermeniler için istisnasız soykırımken, diğer kesimlerde ezici çoğunluk buna karşı çıkıyor. Ancak Ermeniler soykırımın tanınmasını istese de en öncelikli sorun görmüyor, eşit vatandaşlık ve Ermeni sınırının açılmasını daha önemli buluyor. Ermeni kültür mirasına sahip çıkılması, vakıf mallarının iadesi, 1915’i organize edenlerin itibarlarının alınması da isteniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr