Eurocup’ı kazanan Galatasaray Odeabank’ın koçu Ergin Ataman, bu büyük başarının nasıl geldiğini ve gelecek planlarını Cumhuriyet’e anlattı. İşte Ergin Ataman’ın özel açıklamaları:

- Avrupa şampiyonluğunu 3 kelimeyle özetlemenizi istesek neler söylersiniz?

ERGİN ATAMAN: Birincisi motivasyon... Sezon başında Euroleague’in Galatasaray'ı Eurocup’a atması bizim açımızdan çok gurur kırıcıydı. Bu durum beni Eurocup’ı kazanmak için fazlasıyla motive etti. Bizi kapıdan kovdular ama bacadan girdik. Hem de Avrupa'nın en büyük 2. kupasını kazanıp tarih yazarak döndük. İkincisi paylaşım.. Takımda müthiş bir saha içi ve saha dışı paylaşım söz konusu oldu. Bu da basketbolumuza olumlu ve çok pozitif yansıdı. Paylaşımda takım içindeki beraberliğe artı olarak, baktığın zaman kadromuzda hiç sivrilen bir oyuncu yok. “Bizim takımın yıldızı kim?” diye sorulduğunda Micov mu, Sinan mı, Lasme mi, McCollum mu, Schilb mi o kadar çok oyuncu var ki.. Üçüncüsü bütünleşme.. Bu bizde tüm Eurocup boyunca özellikle iç saha maçlarında müthiş bir tempo, müthiş bir direnç yarattı. Ve yenilmesi gerçekten güç bir takım olmamızı sağladı.

- Takımdaki yerli, yabancı tüm oyuncular, sizden övgüyle bahsediyor. Takıma ne yaptınız da oyuncular böyle hissediyor?

ERGİN ATAMAN: Motivasyon, inançla bütünleşince değer kazanıyor. Kendin motive oluyorsun, inanıyorsun ondan sonra da oyuncuları inandırıyorsun. Ben ve teknik kadrom; her şeyi oyuncularla paylaştık. Coşkuyu da ceza antrenmanını da, iyi günü de kötü günü de hep paylaştık. İşin basketbol tarafına baktığımızda, yaptığınız antrenmanların kalitesi, oyunculara doğru basketbol oynatmanız, eğlenecekleri bir basketbol oynatmanız onların hoşuna gidiyor. Takımda başarı için tabii ki bir baskı oluşacak ama tüm oyuncular yaptıkları işten zevk almalı.

- Galatasaray taraftarının “Teker teker geçiyoruz turları, Avrupa’da alacağız kupayı” tezahüratını duyduğunuzda neler hissediyorsunuz?

ERGİN ATAMAN: Galatasaray taraftarı çok heyecan verici, bunu sadece salona gelenlerle sınırlayamayız. Özellikle tüm Türkiye’de hatta Avrupa’da taraftarımızın bu heyecanı tabii ki bende de aynı şekilde bir coşku ve heyecana yol açıyor. Ciddi bir sorumluluk hissetmeye başladım. Bu kupayı kazanacağımıza herkesi inandırdıktan sonra taraftarımızla inanılmaz bir bütünleşme yaşadık. Abdi İpekçi’de ambians o kadar büyük ki çok net söylüyorum Avrupa’da şu anda böyle bir atmosfer yok. Etkileyici... “Teker teker geçiyoruz turları, Avrupa’da alacağız kupayı” tezahüratını her duyduğumda inanılmaz heyecanlanıyorum. O tezahürat çok etkileyici..

- Galatasaray Odeabank gelecek sezon Euroleague’de mücadele edecek. Sarı-Kırmızılı yönetimle bir planlama yaptınız mı?

ERGİN ATAMAN: Şu an için gelecek sezona dair teknik anlamda bir planlama yapmıyorum. Yönetimin, finansal ve bütçe anlamında planlamasını yapması lazım. Mayıs ayında yönetimin gelecek sezonun yapılandırılmasını gerçekleştirmesi gerekiyor, çünkü haziran ayı bunun için çok geç oluyor. Yeni formatla birlikte Euroleague çetin bir lig olacak. 30 hafta boyunca Avrupa’nın en büyük takımlarıyla ara vermeden oynayacağız. Top 8’e kalırsak 40’a yakın maç var. Türkiye Ligi’nde de 40 maç olacağını düşünürsen geniş ve kaliteli bir kadro lazım. Bunun için ciddi bir maddi kaynak gerekiyor. Kulübün mali sorunları var bunları biliyoruz. Eurocup’ı kazandık, daha önce de Euroleague’de oynadık. Taraftarımız ve camiamız başarıya alıştı. Yine bu başarılara ve hedeflerimize ulaşacak, onu yakalayacak bir kadro kurmamız gerekiyor. Tüm camianın, taraftarların Galatasaray'a sahip çıkması gerekiyor. Hedefi olan takımlarda çalışıyorum. Galatasaray için de aynı şey geçerli. Bu sezon başında hep birlikte bir hedef belirledik ve bunun doğrultusunda yola çıktık. “Eurocup’ı kazanacağız” derken kuracağımız takıma güvenerek bunu söyledim. Yeni sezonda da aynı hedeflerle yola çıkacağız.

- Gelecek sezon takımın bütçesi ne kadar olursa hem Türkiye'de hem de Avrupa'da başarı yakalanır?

ERGİN ATAMAN: Gerçekçi bir şekilde düşündüğüm zaman yeni sezonda 9-10 milyon Dolarlık bir transfer bütçesiyle Galatasaray’ın Euroleague’de Final-Four için mücadele edebileceğine inanıyorum. Gelecek yıl bütçemiz bu sezonkinden yüzde 50-60 oranında artarsa, taraftara ve camiaya heyecan veren, başarıyı yakalayacak bir yapı oluşturulabilir.

- Galatasaray Euroleague'e alınmadığında, Avrupa basketbolunun patronuna sert sözler yöneltmiştiniz, Eurocup'ı alıp tekrar Euroleague'e döneceğinizi söylemiştiniz. Önemli bir ayrıntı, Eurocup’ı Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu’dan aldınız. O sırada Bertomeu'ya geçmişteki sözünüzü hatırlattınız mı?

ERGİN ATAMAN: Euroleague CEO’su Jordi Bertomeu ile geçmişten birbirimizi tanıyoruz tabii ki.. Eurocup’ı alırken madalya töreninde kendisine bu sözlerimi hatırlattım, “Yeniden birlikteyiz” dedim. O da güldü sadece.. Sezon içinde ben düşüncelerimi net bir şekilde belirttiğim için onlar da sözlerimi yakından takip ediyor tabii ki...

- Herkesin merak ettiği konu, Ergin Ataman Milli Takımı mı, Galatasaray'ı mı, yoksa her ikisini birden mi çalıştıracak?

ERGİN ATAMAN: Milli Takım konusunda henüz Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan kimseyle görüşmem olmadı. 2017 öncesi A Milli Basketbol Takımı’nın takviminin geçtiğimiz 3 yıldan bir farkı yok. O açıdan burada tercih yapacak olan kişi ben değilim. Türkiye Basketbol Federasyonu ve spor teşkilatı.. Ben tabii ki Galatasaray’ın antrenörüyüm. İlla ki sadece A Milli Takımı çalıştırmam istenirse, bu konu Galatasaray ile konuşulup anlaşılır. Ama dediğim gibi 2017 öncesi mesai anlamında böyle bir zorunluluk gözükmüyor. Ayrıca herhangi bir antrenörün bir yıl boyunca hiçbir resmi maça çıkmadan Avrupa Basketbol Şampiyonası gibi ev sahipliğimizde gerçekleşecek, Türkiye’nin şampiyonluğu hedeflediği bir turnuvada koç olması sakıncalı diye düşünüyorum. Bu durum antrenör pratiği açısından oldukça zorlu olacaktır. Her zaman söylüyorum, Milli Takım için her türlü göreve hazırım. 2017’de A Milli Takımın başında Avrupa şampiyonu olmak istiyorum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr