Yargıtay 16. Ceza Dairesi 231 sayfalık Ergenekon Davası bozma kararını UYAP’a yükleyerek tarafların erişimine açtı. Gerekçede İnternet Andıcı Davası’nda 26 ay tutuklu kalan İlker Başbuğ’un nerede yargılanması gerektiği konusuna açıklık getirildi. Kararda Anayasal Düzene karşı işlenen suçlara ilişkin yargılamaların “herhalde adliye mahkemelerinde yapılacağı” hükmüne işaret edildi. Ancak 2014’te Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlarının görevleri ile ilgili suçlarından soruşturulması için Başbakanlık’tan izin alınması gerektiği yönündeki düzenlemeye işaret edildi. Kararda, Başbuğ’un İnternet Andıcı Davası’ndaki eylemlerinin “görev suçu” kapsamına girebileceği belirtilerek, bu kapsamda Başbuğ için Başbakanlık’tan soruşturma izni alınmasının “şart olduğu açıktır” denildi.

Kararda buna karşılık İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başbuğ’un yargılamasını Yüce Divan’a göndermemesinin anayasaya ve yasaya açıkça aykırı olduğu vurgulandı.

“Somut olay değerlendirildiğinde, üst norm olan anayasanın 5922 sayılı kanunla kabul edilen ve 12.09.2010 tarihinde yapılan referandumla yürürlüğe giren 148/7. maddesindeki “Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar” hükmü ile sanığın yargılama merciinin Yüce Divan olarak değiştirilmiş olmasına, usule ilişkin bir düzenleme olması nedeniyle yürürlüğe girmesinden sonra yapılan tüm yargılama işlemlerine uygulanması gerekmesine rağmen, Yüce Divan yerine Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılması ve yargılamaya bu mahkemede devam edilmesi anayasaya ve yasalara açıkça aykırılık oluşturmaktadır.”

Başbuğ: Komplo yerle bir

Dönemin Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Hürriyet’teki röpörtajda şu ifadeleri kullandı:

Komplocular istedi: Ümraniye’de bir evde komplo sonucu bulunan el bombalarından hareketle, menfur Danıştay cinayetini bile Türkiye’nin en seçkin isimleriyle -akademisyenleri, askerleri, siyasileriyle- ilişkilendirmeye teşebbüs eden Ergenekon komplosu yerle bir olmuştur. Genelkurmay Karargâhı’ndaki arkadaşlarım, komplocular bana ulaşmak istediği için içeri alındı.

Noktalanacak: Benimle bağlantılı üç iddianamenin Yargıtay Başsavcılığı’na gönderilmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Şöyle bir algı var: Bunlar Yüce Divan’a mutlaka gidecek. Hayır, bunun için Yargıtay Başsavcılığı’nın suç unsuru tespit etmesi lazım. Ortada suç olduğunu düşünmüyorum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr