Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, dün Ankara'da Parlamento'ya 5 dakika mesafede çok vahim bir saldırı gerçekleştiğini ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Erdem, "Büyük bir acı yaşadık. Bir daha yaşanmaması için görevlileri göreve çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Gizli ibareli bir istihbarat raporu gösteren Eren Erdem, raporda Türkiye'ye yönelik IŞİD terör örgütünün saldırı yapacağının ifade edildiğini aktardı. Askeri noktalara saldırının yapılacağının belirtildiğini anlatan Erdem, "PYD'ye ait terör unsurlarının da sızma yaptığı, raporda vurgulanıyor. Rapor 20 Ocak 2016 tarihli. PYD mensuplarının sızma içerisinde olduğu ifade ediliyor raporda. Aradan 17 gün geçiyor, Ankara'da Meclis'e 5 dakika mesafede saldırı gerçekleşiyor. Bu raporu yayınlayan istihbarat, neden hiçbir tedbir almamıştır; niçin alınmamaktadır? Ülkeye yönelik bir saldırı yapıldığı söyleniyor. Baktığımız zaman bir tedbir yok. Şimdi birileri çıkıp 'zafiyet yok' diye laflar kullanacaklar. Kimseyi kandırmasınlar; istihbarat, muhalefeti dinlemekten, gözlemekten bu ülkeyi korumaya fırsat bulamıyor" diye konuştu.

"Twitter'ı engelleyeceğinize terörü engelleyin" diyen Erdem, yaşanılanların kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, herkesin yüzleşmesi gerektiğini söyledi. Erdem, "Böyle bir günde iktidar eleştirilmemeli; doğru. Yekpare tutum sergilenmesi gerekiyor. Bu nedenle ortak deklerasyona imza atma iradesi gösterdik ama ortada ölüm, terör var. Olay yerine ilk intikal edenlerden biri olarak, parçalanmış insan bedenleri gördüm; elim bir terör saldırısı var. İstihbarat birimlerinin, yeterli gayreti göstermemesi bizi endişelendiriyor. Olmuyor, beceremiyor deyip yeniden yapılandıralım. Daha dün istihbarat zafiyetine rağmen MİT'in yetkilerini artıran bir yasa Meclis'ten geçti. MİT'in haberi olduğu ama engelleyemediği gerçeğiyle yüzleşiyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir konuşmasını dinleten Eren Erdem, bu sözlerin altına imza attığını ifade ederek, "Siz niye bu insanları takip etmediniz? Takip ettiğiniz ortada; işte rapor var. Niye sizin istihbaratınız çalışmıyor? Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözlerinin altına bu kadar imza atacağımı tahmin etmiyordum. Terörle mücadele etmek, asli vazifemizdir. Toplumsal mutabakat ve barışımıza zarar vermesini engelleyeceğiz. Burada ihmal varsa sorumlusu istifa etmeli. Eğer ihmal değilse; geriye tek bir ihtimal kalıyor, kasıt mı vardır, niçin tedbir alınmıyor? Bu iktidar döneminde metropoller, bombalara tutulmuştur. Türkiye'nin bu şekilde örselenmesi ve yurttaşlarımızın katledilmesine göz yummayacağız. Bu hususta muhalefet, bilgilendirilmelidir; zafiyetin sebebi nedir?" sorusunu yöneltti.

Meclis'te teröre karşı AKP, CHP ve MHP'nin imzalayıp paylaştığı deklerasyonla ilgili bir soruya ise Erdem, ortak bildirinin teröre karşı bir vicdani ses olduğuna dikkat çekti. Buna herkesin destek sunması gerektiğini vurgulayan Erdem, patlama sesini Parlamento'da milletvekillerinin duyduğunu ifade etti. "Hayatımda ilk defa yanmış insan bedeni gördüm. Bu vahşet, terör, barbarlıktır. Buna herkes tavır almalıdır" diyen Erdem, "Herkesin tercihine saygı duymakla beraber; bazı konularda müşterek tutum sergilenmelidir. Yayınlanan bildirinin arkasında duracak Parlamento anlayışı oluşmalı. Bu sorunları konuşarak çözebileceğiz" karşılığını verdi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr