Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre 2 bin 700 yıllık eser, Ereğli Anafartalar Caddesi üzerinde bir inşaatın temel çalışmaları sırasında bulundu. İnşaattaki işçilerin de gördüğü ‘paha biçilemez’ eser, ortadan kayboldu.

Ereğli’de pek çok kişinin elinde stelin fotoğrafları var. Ereğli’nin 15 kilometre güneydoğusunda yer alan meşhur İvriz kabartmasıyla benzer özellikler taşıyan stelin satışıyla ilgili anlaşmazlıktan kaynaklı suç duyurusu yapıldığı öne sürülürken, savcılak soruşturma başlattı, soruşturmaya gizlilik kararı kondu.

İlçede pek çok kişinin adının karıştığı kaçakçılık iddiasına dair henüz bir gözaltı ya da tutuklama yapılmadı.

Stel fotoğrafının üzerinde 1 Mart tarihli bir kâğıt var ve eserin 2 metreden büyük olduğu görülüyor. Fotoğrafı yorumlayan arkeolog Nezih Başgelen, “Benzerlerini geç Hitit döneminde gördüğümüz stellerin tipik bir örneği. Üzerindeki sahne İvriz kaya kabartması ile aynı. İvriz Anadolu’nun en önemli geç Hitit anıtlarından biridir. Bu da Anadolu arkeolojisi açısından titizlikle değerlendirilmesi gereken önemli bir eser. Daha önce bulunan Tabal bölgesi eserleri içinde ayrı bir yeri olacak bu değerli stelin bir an önce bulunup Ereğli Müzesi envanterine kazandırılmasını dilerim” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr