ITI-UNESCO Türkiye Merkezi Başkanı Refik Erduran’ın yeni Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ya gönderdiği muhalif oyuncularla ilgilli ihbar mesajı skandalının ardından Şehir Tiyatroları’na da ihbar mesajı yolladığı ortaya çıktı. Erduran, 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) Genel Sanat Yönetmeni olarak göreve getirilen Erhan Yazıcıoğlu’na yazdığı e-postada sanat dünyası için kıyım anlamına gelen TÜ- SAK yasa tasarısını övüyor, bu yönde çalıştıklarını söylüyor. Şehir Tiyatroları’nın muhalif oyuncularından Levent Üzümcü için “Şirret şampiyonu” diyerek, Üzümcü’nün sözleri nedeniyle Şehir Tiyatroları’na küstüğünü söylüyor. Yazıcıoğlu göreve geldiğinde yaptığımız söyleşide İBBŞT’nin muhalif oyuncuları için “Sivri çocuklarımın uçlarını törpüleyeceğim” diyerek, tiyatro camiasından tepki çekmişti. Erduran, söz konusu e-postasında törpüleme vaadine sevindiğini de söylüyor.

Konuyla ilgilli olarak ise Yazıcıoğlu, Erduran’ın adının ITI-UNESCO gibi saygın bir oluşumun adıyla yan yana gelmesinin yakışık almadığını belirterek ITI’ya Erduran’la yollarını ayırması çağrısında bulundu.

‘Utanç abidesi’

Yazıcıoğu, Erduran’la ilgili olarak şu soruları yöneltti: “Bir tıp heyetinin, hakknda ‘aklı yerindedir’ raporu vermesi hala ihtimal dahilinde midir?”, “İnternet siteleri onun skandallarından söz ederken gencecik torunu yaşındaki üvey kızıyla hiç utanmadan evlenen kendisi değil midir?”, “Ayağının tozuyla koltuğuna oturan Kültür ve Turizm Bakanı’nın, kime ne değer vereceğini, ömrü ailevi skandallarla geçmiş, utanç abidesi birine mi danışması gerekmektedir?”

Erduran’ın e-postasındaki ifadelerden bazı satırbaşları ise şöyle:

* Erhan Bey kardeşim, TÜSAK tasarısı nedeniyle Türk tiyatrosu yepyeni bir düzen denemesinin eşiğinde. Yurt dışında o konuya büyük ilgi var.

* Size iki kitap gönderiyorum. Birinin bir buçuk sayfasında anlatılan komik bir olay yüzünden uzun yıllardır Şehir Tiyatroları ile karşılıklı afaroz halindeyiz. Ayrıca Levent Üzümcü gibi şirretlik şampiyonlarının TV hakaretleri dolayısıyla da -tiyatroda ilk profesyonel göz ağrım olduğu halde- kurumunuza küstüm. (‘Biraz törpülerim’ vaadinize sevindim!) Yani Şehir Tiyatrosu’na oyun moyun vermiyordum, ama son yazdığım “Can Pazarı” iyi çıktı.

'Yazdıklarımın arkasındayım’

Refik Erduran: “Kültür Bakanı Nabi Avcı’ya da Erhan Yazıcıoğlu’na da yazdıklarım temelinde özel mesajlardır, yayılması etik değildir. Ne yazdıysam arkasındayım, sorarlarsa cevap veririm. 89 yaşınayım ve hastayım. Eskiden beri ödenekli tiyatronun insanları birbirini yiyorlar. Yücel Erten önceki gün ‘sonuna kadar kavga’ demiş. gerekli yerde kavga edelim ama işimize, sanatımıza bakalım önce.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr