Bakanlığın internet sitesine konan açıklama, “Türk Dışişleri Bakanlığı’nın, Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirilen ve gazetemiz Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’e karşı açılan davanın ilk duruşmasına bazı Avrupalı diplomat ve konsüler temsilcik mensuplarının katılmasını protesto etmek için yaptığı çağrıya ilişkin” sözleriyle başladı.

Açıklamada, duruşmaya katılan Başkonsolos Federica Ferrari Bravo’nun, bu davranışıyla Viyana Sözleşmesi’ne tam bir uyum içinde hareket ettiği kaydedildi.

“KONSOLOSLARIN İLGİSİ, TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRMEK İSTEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR”

İfade özgürlüğünün, Türkiye’deki siyasi tartışmalar için temel önemde olduğu belirtilen açıklamada, Avrupalı diplomatların bu ilgisinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) girmeye aday bir ülke olmasından kaynaklandığı da vurgulandı.

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül'ün duruşmasına, Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann ile İngiltere, Kanada, İsviçre, Almanya, İtalya, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Polonya başkonsolosları da katılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konsolosluk dışındaki faaliyetlerin izne tabii olduğunu belirterek, "Diplomasinin de bir adabı ve edebi var" sözleriyle tepki göstermişti.
Bunun ardından, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın, duruşmaya katılan büyükelçi ve konsoloslar konusunda ilgili ülkelerin elçiliklerine nota verdiği belirtilmişti.
Söz konusu temsilcilerin, Viyana Sözleşmesi’ni ihlal ettiği öne sürülmüştü.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr