Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görülsün” talimatı ile yaptırdığı Büyük Çamlıca Camii, daha inşaatı bitmeden 'kültürel miras' ilan edilerek Mimar Sinan’ın büyük eseri Süleymaniye ile aynı kategoride değerlendirildi.
 
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre maliyeti 100 milyon lirayı aşan ve 50 bin kişi kapasiteli Çamlıca Camii “Cumhuriyet tarihinde yapılmış en büyük cami” olarak niteleniyor.
 
İnşaatı 29 Mart 2013’te başlayan caminin projesi; mimar Hacı Mehmet Güner’e ait. İnşaatı süren camiye ulaşım için 3 kilometrelik özel tünel de yapılıyor. Tünel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı değişikliği de dün askıya çıkarıldı.
 
İstanbul’daki 34 caminin güvenliği, temizliği, tuvaletlerinin işletilmesi ve basit bakım onarım işlerinin bir yıl süre ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması için protokol imzalandı. İBB’nin şubat ayı meclis oturumunda oylanarak kabul edilen protokol 1 yıl geçerli olacak. İBB, “kültürel mirasın korunarak gelecek kuşaklara devri görevinin müşterekliği” nedeniyle faaliyetleri karşılığında hiçbir bedel talep etmeyecek.
 
MECLİSTE TEPKİLERE NEDEN OLDU
 
Güvenlik ve temizlik hizmeti verilecek kültürel miras niteliğindeki 34 cami arasında Sultanahmet, Beyazıt, Süleymaniye, Fatih, Mihrimah Sultan, Kılıç Ali Paşa, Eyüp Sultan gibi tarihi yapılar bulunurken Çamlıca Camii’nin yer alması da dikkat çekti. Çamlıca Camii’nin daha inşaatı bitmeden “kültürel miras” olarak değerlendirilmesi ve açılmadan temizlik ve güvenlik işlerinin bedavaya getirilmesi meclis oturumunda tepkilere neden oldu.
 
“ERDOĞAN İSTEYİNCE OLUYOR”
 
İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, “İnşaatı devam eden caminin listeye eklenmesini yadırgadık. Açılmadan nasıl ‘tarihi’ oldu?” diye sordu.
 
CHP Meclis Üyesi Hasan Tapan da aralarında Mimar Sinan’ın eserlerinin bulunduğu camiler içinde Çamlıca Camii’nin yer almasını doğru bulmadıklarını vurguladı. Bu camiye özel tünel projesi hazırlandığını da anımsatan Tapan, Erdoğan’ın talimatı söz konusu olunca her şeyin çok kolay halledildiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr