Denizbank ile Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliği toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ateş, aylık konut kredisi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 1.14'ten yüzde 0.89'a, beş yıla kadar vadelerde de yüzde 1.14 düzeyinden yüzde 0.99'a indirdiklerini açıkladı.

Alıncak önlemlere bağlı olarak kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranlarının da aşağıya çekileceğinin altını çizen Ateş, "Bu bir süreçtir. İnşallah düşüreceğiz. Enflasyonun gerilemesi, politik riskin azalması, geniş kitlelerin mevduatının maliyetini daha düşük kabul etmesi finansmanın ucuzlamasına katkı sağlayacak" dedi.

Bu konuda ekonomi yönetiminden yeni gevşeme adımları beklediklerini vurgulayan Ateş, bunların öncelikle vergi yüklerinin azaltılmasına yönelik önlemler olabileceğini söyledi ve bu adımların bankacılık sistemini de rahatlatacağına dikkat çekti.

Özellikle Merkez Bankası'nın bankaların munzam karşılıklarını düşürmesinin önemine işaret eden Ateş, böyle bir düzenlemenin bankacılık sektörünü rahatlatacağını ve kredi faizlerinin aşağıya çekileceğini vurguladı.

Ateş, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sayısının uzamasının da önemli olduğunu belirterek, buna bağlı olarak kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40'tan aşağıya çekilmesinin de çok önemli olduğunun altını çizdi.

Tüketici kredileri ve kredi kartlarında da belirli düzenlemeler beklediklerini ifade eden Ateş, gelirin 4 katına kadar olan kredi kartları limitinin de 7-8 kata kadar çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Erdoğan çağrı yapmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyelerine yaptığı konuşmada "Bankalarımız güçlü ama bu gücü böyle bir dönemde fırsata çevirmeye kalkarlarsa biraz önce söylediğim gibi üzerine gideriz. Hep söylüyorum, sadece faiz oranları konusunda bankacılarla benim aramda anlaşmazlığımız var. Finans sektörünü sıkıştıracağız" dedi.

Erdoğan: Finans sektörünü sıkıştıracağız

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr