Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 4 yıl aradan sonra bugün başlayacak Beyaz Saray ziyaretinde YPG ve Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili taleplerine olumlu yanıt alması beklenmiyor. Yarın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmede ise Türkiye’ye ‘teselli’ mahiyetinde ‘istihbarat ve operasyonda görev alma’ sözü verilmesi bekleniyor.

Çin’den bugün öğleden sonra hareket etmesi planlanan Erdoğan’ın Washington’da sadece 1 gece konaklaması planlanıyor.

Yarın ise Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile görüşecek olan Erdoğan’ın Washington ziyaretinde ABD Ticaret Odası’ndaki CEO’lar ile bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın Yahudi Cemaatiyle buluşup buluşmayacağı belirsizliğini korurken, Trump ile ortak açıklama mı yoksa basın açıklaması mı yapacakları da bilinmiyor.

Yıllar sonra başkentte

Erdoğan, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2013 yılında Kırmızı Oda’da ağırlanmış ancak bu görüşme sırasında tarafların birbirine parmak sallayıp sert sözler sarf ettiği daha sonra basına yansımıştı. Erdoğan daha sonra Washington yakınındaki Maryland’de yaptırılan caminin açılışını Obama ile birlikte yapmak istemiş ancak Beyaz Saray’ın kapıları kendisine uzun süre kapanınca cami açılış programını bir yıl kadar ertelemek zorunda kalmıştı. ABD’nin 2016 yılında ev sahipliği yaptığı Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılan Erdoğan, bu sırada dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşebilmişti. Erdoğan’ın, Brookings Enstitüsü’ndeki konuşması sırasında ise korumalarının Türk gazetecilere saldırması ve enstitünün tavrı uzun süre tartışma konusu olmuştu.

Türkiye’nin itirazları nedeniyle Obama’nın Rakka operasyonu için YPG’ye silah yardımını öngören kararı bekletmesine karşın, Trump’ın üst düzey 3 Türk temsilcinin Washington’da temasları sürerken attığı imza, Erdoğan-Trump görüşmesinin de gündemini oluşturacak.

Sözler tekrar edilecek

Erdoğan ve çevresi bu kararı, Obama yönetiminin ve Pentagon’un tavrına bağlarken hâlâ Erdoğan’ın Trump’ı ikna edebileceği görüşünde. Ancak Washington, Erdoğan’ın itirazlarına karşı YPG öncülüğündeki SDG’nin sürdürdüğü Rakka operasyonunda Türkiye ve desteklediği bazı ÖSO gruplarına rol vermeyi planlıyor. Ankara’nın “YPG’ye verilen silahlar, PKK’ye gidiyor” endişelerine karşın da Washington, Kuzey Irak’ta, PKK ile ilgili daha önce de bir süre uygulanan istihbarat paylaşımını artırmayı planlıyor. Washington ayrıca, Erdoğan’a SDG’yi denetleyecek ABD’li uzman sayısının artırılacağını ve SDG’nin IŞİD ile mücadelesinin de yakından takip edileceğini aktaracak. SDG’ye verilecek silahların sadece IŞİD’e karşı kullanılacağına dair sözlerin Trump tarafından da tekrarlanması ve SDG’nin silahları farklı amaçla kullandığı tespit edilirse, silah yardımının gözden geçirileceğine dair teselli sözlerinin de tekrarlanması gündemde.

Gülen’e de uçuşlara da söz yok!

Ziyarette Erdoğan için bir diğer önceliği de Fethullah Gülen’in iadesi veya en azından tutuklanması talebi oluşturacak. ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın durumuyla ilgili avukatlar ve danışmanlar aracılığıyla birçok temasta bulunan Erdoğan’ın bu girişimlerini Beyaz Saray’da da tekrarlaması bekleniyor. Görüşmede ayrıca THY’nin ABD uçuşlarında uygulanan tablet ve laptop kısıtlamalarının, Kıbrıs sorununun, Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alınması bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr