Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesi döneminde hocası olan Profesör Doktor Bekir Topaloğlu, dün gece tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz hafta geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılan ve yoğun bakımda tutulmakta olan İlahiyatçı Profesör Doktor Bekir Topaloğlu, dün gece hayatını kaybetti.

İMAM HATİP LİSESİ DÖNEMİNDE ERDOĞAN'IN HOCASIYDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesi döneminde hocası olan Topaloğlu'nun cenazesi, bugün ikindi namazı sonrası görev yaptığı Marmara Üniversite İlahiyat Fakültesi Camii'nden kaldırılacak.

ANISINI PAYLAŞMIŞTI

Merhum Prof. Dr. Bekir Topaloğlu'nun cenazesi 10 Mart 2016 Perşembe günü ikindi namazı sonrası Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınarak toprağa verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Önder buluşmasında hocası Bekir Topaloğlu ile ilgili anısını paylaşmıştı.

Bekir Topaloğlu kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hocası Prof. Dr. Bekir Topaloğlu 1936 yılında Trabzon Çaykara'da doğdu. Dedesi Mehmet Hanefi Kutluoğlu'ndan hıfzını bitirdikten sonra tecvid okuyup tashih-i huruf yaptı. Daha sonra ilk öğrenimiyle birlikte dedesi tarafından Arapça ve dini ilimleri öğrendi.Bir yıl dedesinin yanında müderris kalfalığı yaptıktan sonra iki yıl kadar Trabzon'un bir merkez köyünde imam-hatiplik yaptı.

1959 yılın İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun olan Topaloğlu öğrenciliği sırasında Diyanet İşleri Başkanlığı merkezinde açılan vaizlik imtihanını kazanarak İstanbul'un muhtelif camilerinde, üç Ramazan da Manisa-Saruhanlı'da fahri vaizlik yaptı.

1959-1963 yılları arasında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde yüksek öğrenimini bitirdi. Bu öğrenciliği sırasında da imam-hatiplik görevi yaptı. Bu arada ilk eseri olan "İslâm'da Kadın" kitabını yazdı. 1966 yılı başında mezun olduğu Yüksek İslam Enstitüsü'ne Kelâm asistanı oldu. Aslen Faslı olup sonradan Türk vatandaşlığına alınan Prof. Muhammed Tanci idaresinde "İslam Kelâmcıları ve Filozoflarına Göre Allah'ın Varlığı" adlı tezini hazırladı.

İstanbul Yüksek İslam Ensitüsü'nün Marmara Üniversitesine bağlı İlâhiyat Fakültesi haline getirilmesinden sonra Topaloğlu, bu fakültede 1983 yılında doktor unvanını aldı ve aynı yıl yardımcı doçent, 1986 yılında da doçent oldu. Yüksek öğretim kurumundaki görev süresi fazla olduğundan "süre şartı"ndan muaf tutulan Topaloğlu 1988 yılında, önce kadro imkansızlığı sebebiyle İslâm Felsefesi anabilim dalında, 1993 yılında da Kelâm anabilim dalında profesör oldu. Bir süre aynı fakültede bölüm başkanlığı da yaptı.

Ekim 2002 emekli olan Bekir Topaloğlu Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisinde İnceleme Kurulu Başkanlığı, Kelâm-Mezhepler Tarihi ilim heyeti başkanlığı ile te'lif ve redaksiyon görevlerini yürütmekteydi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr