Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Suriye konusunun da ele alınacağını söyleyerek "Bu iş çok uzadı. Artık daha fazla uzatmaya tahammülümüz yok" diye konuştu. Erdoğan, mülteci kamplarında bulunan vasıflı Suriyeliler'e vatandaşlık verileceğini söyledi.

Erdoğan, Pekin'de ABD ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye'deki savaşın uzadığını söyleyen Erdoğan, 3 milyon kişinin Türkiye'ye sığındığını ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu:

''İnşallah, ona dayanarak söyledim. Bu iş çok uzadı. Artık daha fazla uzatmayı tahammülümüz yok. Niye yok, bakın 3 milyon insan Türkiye’de. Eğitimden sağlığına herşeyi A’den Z’ye bize ait. Biz ne zamana kadar bunu yapacağız. Aynı şey bir zamanlar Ürdün’de Filistinliler için oldu. Ürdün belli desteği aldı. Lübnan aynı durumda.

VATANDAŞLIĞA ALMA KONUSU

Bugün belki yarına kadar bunu kaldırıyoruz. 25 milyar doları bulduk. Ama yarın ne olacak. Bazı çareler bulmamız lazım. Nitekim şu anda vatandaşlığa alma konusunu gündeme getiriyoruz. Ana muhalefetin başındaki ülkenin kendi vatandaşları aç diyor. Eğer işe gelme noktasında vasıflara haizse sen onu işe alırsın. Kaçak mı çalıştırırsın, adam doktor adam mimar.

"KİMSEDEN İCAZET ALACAK DURUMUMUZ YOK"

Açalım önünü adam çalışsın. Kaçak olarak çalıştıramazsınız. Vatandaşlık verdikten sonra çalışma imkanı verirsiniz. Kendi vatandaşın olup da kaçak çalışan var. Biz kayıt altına alalım istiyoruz Bu şekilde kamplarda çok insan var. Bir ara Kanada Başbakanı “Vasıflı insanlar varsa ben 25 bin kadar alırım” dedi. Bunun için biz de bu tür insanları Türkiye olarak alırız. Bunun için kalkıp icazet alacak değiliz. Bizim için insani, İslami ve vicdani görevimizdir.''

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr