Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) heyetini ne konuşuyor. Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları şöyle:

Türkiye adları farklı da olsa aynı saiklerle hareket eden ve birbirirleriyle yakın ilişki içinde olan terör örgütlerinin ortak saldırısı altındandır. 15 Temmuz'da FETÖ milletimize saldırdı. Bu hain yapı başarılı olamayınca nöbeti diğerleri devraldı. Bölücü terör örgütü PKK tarafından 15 Temmuz'dan bu yana yapılan saldırılarda çok sayıda vatandaşımız şehit oldu. Son olarak Diyarbakır'da 7 şehidimiz, Van'da 3 şehidimiz, Elazığ'da bugün itibarıyla 5 şehidimiz ve 217 yaralımız var. Son olarak da Bitlis'te mayın patlaması sonucu 5 askerimiz ve 1 korucumuz şehit oldu.

Türkiye FETÖ ile mücadele ederken PKK ile mücadeleyi bırakmamıştır. Zaman zaman bazı dostlar bize 'cepheyi büyütmeyelim' diyor. Biz mu mücadeleyi satıhta veriyoruz. Ne mücadele gerekiyorsa bu millet verecektir. Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin saldırıları var. Ülkemize tehdit oluşturuyor, gerekirse orası. Batı bizi bu konuda anlamıyor, anlamayacak. Bunun farkındayız.

Suriye'deki olayı oldu bittiye getirmeye çalışanlar var. Biz bunun farkındayız. Türkiye'yi iç meselelerine mahkum ederek Suriye'de meseleleri oldu bittiye getirmek isteyenlere şunu söylüyoruz: Biz herşeyin farkındayız.

Suriye'nin kuzeyi için verilen taahhütlerin yerine getirilip getirilmeyeceğini de takip ediyoruz. Türkiye bir çadır devleti değildir. Cumhurbaşkanlığı forsumuzun etrafındaki yıldızlar şık dursun diye konmamıştır. Anlamayanlara, bu yıldızların ne ifade ettiğini anlatmaktan çekinmedik, çekinmeyiz.

Türkiye terör örgütleriyle mücadele noktasında, köklü bir yeniden yapılanma sürecindedir. Bir musibet, bin nasihatten evladır. İstihbarat zaafiyeti, teknolojinin daha etkin kullanımı gibi aksaklıkları ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. 15 Temmuz meselesi FETÖ denilen kanser hücrelerini kesip atmamıza vesile olduysa bu olaylar da etkinliğimizi hızlandırmaktadır.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı silahlı darbe girişimi, İslam dünyasının son imtihanı niteliğindedir. Bir millet ki tankların altına kendisini atabiliyor, bir millet ki, F-16'ların bombalarından yılmıyor. Bu millet yok edilemez, bu millet yenilemez. Bu ümmet son dönemdeki bu gelişmeyi çok iyi değerlendirmelidir. Bunun üstünde ısrarla durmalıdır. İstanbul Yenikapı 5 milyonluk o toplantısıyla dünyaya bir mesaj vermiştir. O birliktir, beraberliktir, dayanışmadır. Orada o siyasi parti, şu siyasi parti, Alevi-Sünni yoktu. Herkes oraya koştu geldi, 5 milyon İstanbul'da, 80 vilayette de herkes takip etti.

Sizlerin bu darbe girişimi karşısında ülkemize, milletimize desteğiniz için burada olduğunuzu biliyorum.

Dünya liderleri nerede, Paris'te. Burada bir darbe yapılıyor ve bu darbe demokrasiye karşı yapılıyor. Buna rağmen bize hala akıl veriyorlar. Bize görevden almalarla ilgili 'endişeliyiz' diyorlar. Biz de diyoruz ki 'siz işinize bakın'.

İslam dünyasında kimin ne olduğunu, ne düşündüğünü iyi biliyoruz.

BM Güvenlik Güvenli Konseyi'nde 5 ülke arasında müslüman var mı? Müslüman ülkelerin liderlerinin bunu zorlaması gerekir.

Dünyada en az gelişmiş ülkelerin insanlarına yapılan yardım kampanyalarında Türkiye ABD'den sonra 2'nci sırada. Gayri Safi Milli Hasılaya Göre birinci sırada. Hani bu gelişmiş ülkeler nerede. Acı bir tespitle belirtmek durumundayız ki bu mazlumların çok büyük bir kısmı Müslüman ülkelerde bulunuyor.

Bizim medeniyetimiz merhamet, şevkat , sevgi ve adalet medeniyetidir. Büslüman olarak ne zaman birbirimizi kaybettik, işte o zaman bu değerlerden uzaklaştık.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr