Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya'da yaptığı konuşmada ABD başkan adayı Hillary Clinton'ın kullandığı "Suriye'de Kürtleri silahlandırmaya devam edeceğiz" sözlerine tepki göstererek "Biz PYD'ye silah desteği vermeye devam edeceğiz diyorlar. Yazıklar olsun. Sizin NATO'daki ortağınız PYD mi?" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Birinci darbe atlatılmış, 17-25 Aralık atlatılmış, 15 Temmuz darbesi atlatılmış. Ee neymiş, 3. darbe geliyormuş. Ne dediler, Almanya'ya, İtalya'ya iltica etti. Lider taşın arkasına saklanırsa, millet dağın arkasına saklanır.

Şu anda Konya bir başka, elektrik kesiliyor meydana koşuyor, su kesiliyor meydana koşuyor. Biz Konya'nın yüreğini biliyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gün önce Konya'daydım. Bizim Resul'un izinden ayırma ya Rab. Bize Kılıçaraslan cesareti ver ya Rab. Bize Mevlana ilmi ver ya Rab. Bize Konevi himeti ver ya Rab. Bizi kıyamet günü mahçup etme. Bizi Sırata Mustakim'den ayırma ya Rab. Evet aradan geçen iki yılın ardından bu duaya ne kadar ihtiyacımız olduğunu gördük. Konyalı kardeşlerim başta olmak üzere 79 milyon vatandaşımın desteğiyle bugünlere geldiğimizi çok iyi biliyorum.

Bismillah dedikten sonra Irak kriziyle başlayan, Danıştay saldırısı gibi hadiselerle mücadele etmek zorunda kaldık. 27 Nisan bildirisinin somutlaştırdığı darbe tehditleri yakamızı hiç bırakmadı. Dink Cinayeti, Anafartalar Patlaması, Ak Tütün saldırısı, kapatma davları arka arkaya geldi. Davos'u hatırlarsınız değil mi, One minute olayını, Mavi Marmara gemisinin saldırıya uğraması. CHP ve MHP'yi dizayn etmeyi planlayan adımlar, 7 Şubat MİT kriziyle bir kuşatma yapmaya çalıştılar. Biz bir mücadele yürütüyorduk ama bunu açıklayamıyorduk. Karşımızdaki güçleri açıklamakta güçlük çekiyorduk.

2015 Haziran'ından yapılan seçimlerin hemen ardından ortaya çıkan belirsizlik sonrası üslupların tarzların nasıl değiştiğini hatırlıyorsunuz değil mi? Bölücü örgütün çukur hendek eylemiyle ülkemize nasıl saldırdığını unutmadık değil mi! Yasin Börü'yü üçüncü kattan nasıl atıp şehit ettiklerini unutmadık değil mi? Gaziantep'te 14 yaşındaki bir yavruya Messi forması giydirip üzerine bomba bağladılar ve cacnlı bomba olarak kına törenine gönderip orada patlattılar. 56 kardeşimizi şehit ettiler. Kimdi bu operasyonun sahibi, DEAŞ. O güne kadar sustuk. Ama dedik artık son! Şu anda Cerablus'ta halk oraya yerleşmeye başladı. Arkadan Rai'ye girdik, ılımlı muhaliflerle ilerliyoruz. Bu milletin güvenlik güçlerini de herkes kimdir bilecek. Koalisyon güçleri bizimle beraber hareket ediyor. Koalisyon güçleri niçin PYD ile hareket ediyor! İşte bunu anlamakta zorlanıyoruz! Şu anda teröristleri anlamakta zorlanıoyoruz. Koalisyon güçlerinin içinde yer alanlar lütfen, siz DEAŞ'la mücadeleyi PYD ile YPG ile değil gelin 63 ülke, bu DEAŞ'ı halledemiyorsa yöneticiler olarak biz bu işi bırakalım. Kimmiş YPG, kimmiş PYD! Şu hale bakın! Ama oyun başka. Tuzak başka. Oyun bizim üzerimizde oynanıyor.

FETÖ'nün de TSK içindeki mensuları aracılığıyla belli girişimlerde bulunabileceğini tahmin edebiliyorduk. Ama devletin silahlarını gasp ederek milletin üzerine yürümesi tahmin dışıydı. 15 Temmuz Darbe Girişimi iradesini bir şaklabana teslim edenlerin işiydi. Rabbim kerim kitabımızda bir çok yerde yüzlerce ne buyuruyor biliyormusunuz; akledenler için ayetlerimizde büyük hikmetler vardır.

Ne diyordum meydanlarda, tabanı ibadet, ortası ticaret tavanı ihanet! Aynen böyle oldu mu, oldu! Ama bir şey daha diyordum, inlerine gireceğiz diyordum, girdik mi, ama daha bitmedi. Daha devam ediyor. Kaçacak delik arayacaklar. Şimdi yeni uygulamalar geliyor. O adımları da atacağız, fazla sürmez.

DAVUTOĞLU KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte saat 12.40 sıralarında Cumhurbaşkanlığa ait uçakla Konya'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, havalimanında eski Başkana Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri karşıladı.

Makam aracılığıyla havalimanından ayrılan Erdoğan, cuma namazını kılmak için Konya Valiliği yakınındaki Kapu Camii'ne geldi. Erdoğan, makam aracından eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok eşlik etti. Konya'da öğle ezanı saat 12.43'te okunurken, Erdoğan ve yanındakilerin gelmesi nedeniyle Kapu Camii'ndeki cuma namazının kılınmasına yaklaşık yarım sonra başlandı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kentte ziyareti nedeniyle 3 bin 500 polis memuru görev aldı. Son 24 saat içinde kent merkezi ve il girişlerinde şüpheli görülen araçlar durdurulup ayrıldı. Erdoğan'in geçiş güzergahlarında farklı noktalarda polis tarafından önlem alındı. Erdoğan'ın, Kapu Camii'ne geldiği caddenin sağ ve solu bariyerlerle çevrildi. Arama yapılarak caddeye alınan vatandaşlar bariyerlerin arkasında bekletildi.

Erdoğan'ın programını takip edecek basın mensuplarının çantaları da bomba eğitimli köpekle arandı. Erdoğan'ın camiiye geldiği cadde de eğitimli köpekle sık sık bomba kontrolü yapıldı.

TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazının ardından Valiliği ziyaret edip, aralarında şehir hastanesi, Alacabel Tüneli ve büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri tarafından yapılan 42 tesisin açılışını ve 42 yatırımın temel atma töreni için Kılıçarslan Şehir Meydanı'nda düzenlenecek mitingde halka seslenecek.

Miting nedeniyle belediye otobüsleri ve tramvaylar saat 10.00 ila 19.00, minibüslerde 11.00 ila 13.00 arası ücretsiz yolcu taşıyacak. Büyükşehir Belediyesi, mitinge katılanlara su, bayrak ve şapka dağıttı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr