Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada FETÖ ile mücadele çağrısı yaparak, hareketin temsil edildiği 170 ülke için “milli güvenlik tehdidi” olduğunu söyledi.

Darbe girişiminde Meclis’in F16’larla bombalandığını, tankların insanları ezip geçtiğini, helikopterlerden ateş açıldığını hatırlatan Erdoğan, “Demokrasiyi koruyan milletimle iftihar ediyorum. Karşınızda duruyorsam bunun sayesinde” dedi. Cumhurbaşkanı, darbe girişiminin aynı zamanda dünya demokrasisine yapıldığını vurguladı. “Yeni nesil terör örgütü” olarak tanımladığı FETÖ’nün “tüm dünyayı boyunduruğa almak gibi derin zihni sapkınlık içinde” olduğunu iddia eden Erdoğan, 170 ülke için “milli güvenlik tehdidi” olduğunu savundu. Erdoğan, “Tüm dostlarımıza kendi güvenlikleri için FETÖ’ye karşı gerekli önlemleri alma çağrısı yapıyorum” dedi.

AB sözünü tutmadı

Erdoğan, Suriyeli sığınmacılar için toplamda 25 milyar dolar harcayan Türkiye’ye BM’den sadece 525 milyon dolar destek geldiğini, verdiği sözleri tutmayan AB’nin sadece UNICEF’e 178 milyon dolar verdiğini, Türkiye’ye hiçbir yardımda bulunmadığını aktardı. AB’yi sığınmacı anlaşmasında verdiği sözleri de tutumamakla suçladı.

Suriye, Suriyelilerindir

“Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok. Suriye, Suriyelilerindir” diyen Erdoğan, Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili olarak “24 Ağustos’ta Gaziantep’te bir düğünde çocuğu canlı bomba yaptılar ve insanlar öldü. Sabreden Türkiye, daha duramazdı” dedi. Fırat Kalkanı’nın “PKK’nin önceliğinin IŞİD’le savaşmak olmadığını ortaya çıkardığından” söz eden Erdoğan, operasyonun ılımlı Suriyeli muhaliflerin özgüvenlerini kazanmasını sağladığını, Musul’u IŞİD’den geri alma çabalarını cesaretlendirdiğini belirtti.

Barış koridoru oldu

Cerablus’tan, Rai’den IŞİD’i derdest ettiklerini dile getiren Erdoğan “Terör koridoru olmaktan çıktı, barış koridoru haline geldi. Operasyonun amacı güvenli bölgeyi fiili olarak hayata geçirmektir. Bu bölgede yerleşim yerleri inşa etmeyi planlıyoruz. Buraların uçuşa yasak bölge haline getirilmesi konusunda birlikte çalışmalıyız” dedi. BM yardım konvoyunun vurulmasından Suriye hükümetini sorumlu tutan Erdoğan, “Rejimin ya teslim ol ya öl politikasına BM daha ne kadar hoşgörü gösterecek” diye çıkıştı.

Yeni kriz çıkar uyarısı

Irak’tan tüm kesimlerin temsil edildiği ideal siyasi sistemin kurulmasının kolay olmayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı, Musul operasyonunda bu hassasiyetlerin göz önünde tutulmasını istedi, yoksa bölge halkından 1 milyon insanın kaçmasıyla yeni insani kriz çıkabileceğini söyledi.

Dünya 5’ten büyüktür

Erdoğan , BM Güvenlik Konseyi’nin reforme edilmesi çağrısını ve “Dünya 5’ten büyüktür” sloganını tekrarladı. Bu sözleri alkışla karşılanan Erdoğan , yanlışlıkla 1. Dünya Savaşı şartlarında kurulduğunu dile getirdiği BM Güvenlik Konseyi’nde 2. Dünya Savaşı’nın kazanan ülkelerinden oluşan veto yetkisine sahip 5 daimi üyeye yüklendi. Dünyanın bu 5 ülkenin iki dudağı arasına mahkûm edildiğini, tüm dünyanın temsil edilmediği BM Güvenlik Konseyi’nin adaleti tesis edemeyeceğini vurguladı. Erdoğan, “20 üye ülke mi olacak, hepsi daimi üye olsun. Üyeler dönüşümlü olarak iki yılda bir değiştirilsin. Tüm dünya burada yerini alsın” önerisinde bulundu. “‘Ben sesimi çıkartırsam ne olur’ diye düşünürseniz biz yanmışız. Siyasetçi omurgalı olacak, inandığı doğruları seslendirecek ve arkasında duracak” dedi.

OHAL EPEY UZAYABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Reuters’e verdiği mülakatta Esad iktidardan gitmeden Suriye’de kalıcı barışa ulaşılamayacağını savundu. Erdoğan, “Bu katil Esad’ı niye bazı devletler destekliyor” diye çıkıştı. Daha önce Başbakan Binali Yıldırım’ın “geçiş sürecinde Esad’ın rolü olabileceğini” açıklamasına karşın Cumhurbaşkanı, “Esad’ın geçiş sürecinde yeri olamaz. Dünya Esad’ın dahil olmadığı bir çözüm bulmalı” diye ısrar etti.

TSK-ÖSO’nun Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili olarak da “Sabırlı davrandık. Tüm birliklerimizi Suriye’ye konuşlandırmadık. Cerablus’u ılımlı muhalefet kurtardı” dedi. ABD’nin IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’yı kurtarma planlarını desteklediklerini belirten Erdoğan, “Türkiye tek başına hareket etmeyecek. ABD liderliğindeki koalisyon güçleriyle hareket edeceğiz” dedi.

OHAL’in gerekirse uzatılacağını duyuran Erdoğan, “Üç ay ya da bir ay hatta daha uzun süre uzatılabilir. Meclis karar verecek” dedi.

“ABD Gülen gibi bir teröristi barındırmamalı, bunun mazereti olamaz” uyarısını yapan Erdoğan, Gülen’in tutuklanıp iade edilmesini istedi. “ABD bizim stratejik müttefikimiz ve NATO partnerimizse, Gülen gibi teröristin örgütünü yönetmesine izin vermemeli” diye çıkıştı.

Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili “AB’nin dürüst olmasını istiyoruz” dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr