Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzun bir aradan sonra ilk kez Saray'da muhtarlarla buluştu. Erdoğan'ın konuşması 15 Temmuz darbe girişimiyle başladı, Lozan Antlaşması ile devam etti. Erdoğan konuşmasında, daha önce 'iki ayyaş' dediği Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü hedef aldı.

"Benim milletim çok yüce bir millet. Çok aziz bir millet. Çılgın Türkler diyorlar ya işte o millet. 1920'de bize Sevr'i gösterdiler. 1923'te Lozan'a razı ettiler" diyen Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'yü kast ederek, "Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN HEDEF ALDIĞI LOZAN ANTLAŞMASI NEDEN ÖNEMLİ?

"BAĞIRSAN SESİMİZİN DUYULACAĞI ADALARI VERDİK"

"Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik. Zafer mi bu. Oralar bizimdi. Oralarda bizim hala camilerimiz var. Ama şu anda hala Ege'de kıta sahanlığı ne olacak diye konuşuyoruz" diyen Erdoğan, Türkiye'nin hala bunun mücadelesini verdiğini söyleyip, İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Veremedikleri için bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu darbe başarılı olsaydı Sevr'i dahi arayacak noktada olurduk" şeklinde konuştu.


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK LOZAN İÇİN NE DEMİŞTİ?

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta Lozan Antlaşması'nı, "Türk Milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması’yla tamamlandığı zannedilmiş bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir" sözleriyle tanımlamıştı.

İNÖNÜ: YAZIN DEDİM KAPİTÜLASYONLAR KALDIRILMIŞTIR DAHA BİLMEM NE FALAN...

İsmet İnönü ise Cumhuriyet'in 50. yıldönümünde Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen seminerdeki bir konferansta, Lozan'daki tartışmaları anlatmıştı. İnönü, Lozan'daki tartışmalarda "en sonunda yine kendisinin dediğine gelindiğini" belirtip, "hukuk dilini" öğrenemediğini söylemişti.

İsmet İnönü, Lozan'daki anısını şöyle anlatmıştı:

"Promajo isminde bir Fransız hukukçusu var, hariciye hukuk müşaviri imiş. Çok anlatır bana. Kapitülasyonlar maddesini söyleriz, "yazın" der, kapitülasyonlar maddesi: "Kapitülasyonların ıslahı ve kaldırılması için zemine girmek üzere..." İşte şöyle olur, böyle olur...

"Canım, kaldırılması zeminine girmek falan yok! Kaldırılmıştır! Niye bunu demiyorsunuz?"

"Canım, hukuk dili bu, olmaz ki böyle şey... Hukuk dili..." Hulasa, dokuz ay hukuk dilini öğrenemedim... Sonra bir gün, kapitülasyonlar maddesini yazmak için Promajo bana geldi:

"Nasıl istiyorsunuz?" dedi.

"Yazın!" dedim, kapitülasyonlar kaldırılmıştır! Lağvedilmiştir!" Daha bilmem ne falan... "Bitti, yoktur böyle bir mesele!" dedim.

"Peki, böyle yazalım" dedi.

"Ne oldu, hukuk diline uydu mu?" dedim.

"Karar verdiler" dedi. Kapitülasyonları kaldırmaya karar verdiler..."


YABANCI TEMSİLCİLER: İSMET İNÖNÜ KARŞISINDAKİLERİN ZAYIF NOKTALARINI BULDU

Lozan Konferansı'nda İsmet Paşa ile karşı karşıya gelen delegeler bile onun diplomasideki başarı ve becerisini takdir etmekten geri kalmamışlardı. Lozan Konferansı'nda İsmet Paşa ile karşı karşıya gelen delegeler bile onun diplomasideki başarı ve becerisini takdir etmekten geri kalmamışlardı.

"Mükemmel bir asker olduğu kadar, mükemmel bir diplomat! Az söylüyor, fakat özlü söylüyor. Bir şeye "olmaz!" dediği zaman biliyorsunuz ki o şey "olmaz"dır. Artık onu yaptırmamaya uğraşacaktır. Onun için müzakerelerde, 'peki, kabul ediyorum' dediği zaman rahatlık duyardım. 'Hayır...' dediği zaman ise büyük bir mücadelenin başlamak üzere olduğunu anlardık."

İtalyan delegesi de İsmet Paşa'nın her bakımdan Konferansa hakim olduğunu belirttikten sonra şöyle demektedir:

"Müzakereleri daima iyi idare etti. Karşısındakilerin zayıf noktalarını buldu. Bilgi ile, izan ile, zekâ ile ve mücadeleden yılmayarak uğraştı. İsmet Paşa, büyük askeri başarılardan sonra Türk tarihinde misli olmayan bir siyasal zafer kazandı."

Bu sözlerin İsmet Paşa'nın Lozan'daki rakipleri tarafından söylenmiş olması dikkate değer bir anlam taşımaktadır.

ERDOĞAN İKİ AY ÖNCE NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Antlaşması'nın 93. Yıl Dönümü nedeniyle yayınladığı mesajda antlaşmayı övmüş, "ziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakârlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir" demişti.

Erdoğan, "Bu düşüncelerle, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, anlaşmanın mimarı olan tüm devlet adamlarımızı rahmetle anıyorum" ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN KENDİ TOPLADIĞI MUHTARLARLA OHAL SEÇİMİ YAPTI - VİDEO

HANGİ ERDOĞAN DOĞRU SÖYLÜYOR? - VİDEO

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr