Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları şöyle:

"Ülkemizin ve milletimizin önünde yeni bir dönem açan anayasa değişikliğinin hayırlı olmasını diliyorum. Evet de dese Hayır da dese demokratik bir şekilde sandık başına giden tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Evet diyenlere bu aşamada özellikle teşekkürlerimi sunuyorum. 

Şayet, partisinin veya kurumunun tercihi evetten yana olduğu halde farklı oy kullanan vatandaşlarımız varsa onları da anlayışla karşılıyoruz. Bu durum sadece anayasa değişikliğini yeterince ifade edemediğimizi gösterir.

25 milyona yakın vatandaşımızın tercihiyle anayasa değişikliği tercihi kabul edilmiştir. Bu konuyla ilgili tüm tartışmalar bitmiştir. Hükümet kavgaları, koalisyonlar dönemi sona verdi. Önümüzdeki ilk seçimlerden itibaren ki Kasım 2019, onun önünde Mart 2019 yerel seçimler, artık karar milletin.

"İdam için de bir halk oylaması yaparız"

Kardeşlerim, sizinle bu meydanda, külliyede 15 Temmuz sonrası hani 29 geceniz varsa, son gece burada yine toplanmıştık değil mi. Sizler idam idam demiştiniz. Siz burada evet dediğiniz takdirde ben sayın Bahçeli ne diyor, "Ben idama evet derim" diyor.

Sayın Yıldırım'ın da böyle dediğine inanıyorum. Sayın Kılıçdaroğlu da o da evet diyor. Parlamentodan geçti, benim önüme geldi, ben bunu onaylarım. Eğer olmadı, bir halk oylaması da onun için yaparız. Şehitlerimizin katillerini bizim affetme yetkimiz yok. Karar mercii millettir. İnşallah bunu yapacağız. 

'AGİT haddini bilsin'

Erdoğan AGİT raporu için şu ifadeleri kullandı:

AGİT diye bir örgüt var Avrupa’da. Kendilerine göre bir rapor hazırlıyorlar. Seçimler şöyle olmuş, böyle olmuş. Önce haddinizi bilin. Külahıma anlatın. Sizin hazırlayacağınız o siyasi içerikli raporları biz ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz. Onu siz külahımıza anlatın. Bu ülke, batının hiçbir ülkesinde görülmeyen en demokratik seçimlerini gerçekleştirmiştir. Sizler, Türkiye’nin bakanlarını Avrupa’ya sokmazken utanmadan sıkılmadan bu seçimler hakkında gölge düşürmede boşuna yola girmeyin. Artık sür eşeği Niğde’ye. Niğdeli kardeşlerim ne diyeceğini iyi bilir. Seçimlere kadar geçecek süreçte kurumlarımızla işbirliği içinde uygulayacağız bunları. Milletimizin bize işaret ettiği yol budur. 

'Gene tavacılar ortaya çıkmış'

Erdoğan, şaibeli referandum sebebiyle yapılan eylemler hakkında konuştu:

Cumhurbaşkanı "bakıyorsunuz gene tencere tavacılar ortaya çıkmış" diyerek, "Bunlar Gezici, tencere tava hep aynı hava" şeklinde konuştu.

'Bizim için önemli değil'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği açıklamaları için şu ifadeleri kullandı:

AB görüşmelerini dondurmakla tehdit ediyorlar. Bizim için bu çok da önemli değil, yeter ki AB kararını tebliğ etsin. Otururuz konuşuruz AB için güven oylaması yaparız. Millet ne karar veriyor ona uyarız.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr