CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, belediyelere kayyum atanacağı tartışmalarına ilişkin, “Nerdeyse evlere atayacak kayyum, eğer Erdoğan’a kalsa her eve bir kayyum atayacak, kaç çocuk yapacaksın, ne giyindin, iftara kalktın mı, kalkmadın mı diye” dedi.

Tanrıkulu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “2002-2015 Yılları Arasında Türkiye’de İnsan Hakkı İhlalleri” başlıklı raporu açıkladı.

Tanrıkulu, sinevizyon eşliğinde basın toplantısını yaptı.

“SAKINCALI BİR YASA”

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu Tasarısına değinen Tanrıkulu, “Hukuk devleti bakımından son derece sakıncalı bir yasadır. Bundan sonrası bakımından da açık çek verilmektedir, Silahlı Kuvvetler mensuplarına cezasızlık bakımından” dedi.

YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

Yaşam hakkı ihlallerine işaret eden Tanrıkulu, “2002’den 2015’e kadar toplam 37 bin 922 yurttaşımız yaşamını yitirmiş; kadın cinayetleri var, iş cinayetleri var, şüpheli asker ölümleri var, çocuk ölümleri var. Yaşam hakkı ihlaline uğrayanların rakamı bu kadar” dedi.

Tanrıkulu şöyle devam etti:

“Yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş sonucu ölenlerin sayısı 830 kişi.

İş cinayetleri konusunda, 17 bin 57 kişi 2002’den bu yana 2015 dahil olmak üzere yaşamını yitirmiş.

En az 328 kişi 2008’den bu yana askerde şüpheli biçimde ölmüş.

En az 11 bin 227 kişi kayıtlara geçmiş bir biçimde Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır.”

“ERDOĞAN’IN ŞİKAYETİYLE VEYA SAVCILARIN RESEN AÇTIĞI SONUÇLANAN VEYA DEVAM EDEN DAVA SAYISI 2 BİNDEN FAZLA”

Cumhurbaşkanına hakaretten dolayı açılan davalara değinen Tanrıkulu, “2 binden fazla sadece cumhurbaşkanına ilişkin dava var” dedi.

Tanrıkulu basın toplantısında soruları da yanıtladı.

Cumhurbaşkanına hakaretten dolayı açılan davalara ilişkin soruya Tanrıkulu, “Erdoğan döneminde. Sayın Erdoğan’ın şikayetiyle veya savcıların resen açtığı sonuçlanan veya devam eden dava sayısı 2 binden fazla şu anda” yanıtını verdi.

Bir başka soruya da Tanrıkulu, “100 binden fazla güvenlik güçlerine karşı direnme suçundan dolayı açılan dava var” derken, “Güvenlik güçleri baskı yapıyorlar, işkence yapıyorlar, kötü muamelede bulunuyorlar. Bu suçları gizlemek amacıyla da herhangi bir yurttaşa, ortalama yurttaşa bana karşı direndi deyip tutanak tutuyorlar” dedi.

“NERDEYSE EVLERE ATAYACAK KAYYUM”

“Belediyelere kayyum atanacağı ifade ediliyor, ne diyorsunuz?” sorusuna da Tanrıkulu, “Hükümetin tamamen algı operasyonu, ondan sonra gündem saptırma operasyonu, eğer yapmışlarsa bugüne kadar yaptıklarını ortaya çıkarmamışsanız, engellememişseniz, Cumhuriyet savcılıklarını harekete geçirip bunları önlememişseniz sizin kabahatiniz. Çünkü mevzuatta hüküm var. Bütün bunları uygulamayacaksınız, nedir, biz yerel yönetimlere kayyum atayacağız. Nerdeyse evlere atayacaklar kayyum, eğer Erdoğan’a kalsa her eve bir kayyum atayacak, kaç çocuk yapacaksın, ne giyindin, iftara kalktın mı, kalkmadın mı diye, kayyum atayacak” dedi.

“KENDİ YARGIÇ VE SAVCILARINI KENDİ ÇANTASINDA GETİRME İMKANI TANIR”

ANKA'nın haberine göre; Yargı paketine ilişkin de Tanrıkulu, “Bütün iktidarlara kendi yargıç ve savcılarını kendi çantasında getirme imkanı tanır. Son derece yanlış” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr