Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da düzenlenen Kentsel Dönüşüm Kurultayı’nda konuştu. Erdoğan, HDP milletvekillerinin dokunulnmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili,  "Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim ya... Ben senin vekilliğinin düşmesini bekleyecek değilim... Siyaset fezlekelerin önünde bariyer oluşturmamalı..." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Özellik konut bakımından İstanbul gerçekten çok farklı bir noktaya geldi. İstanbul'un sorunlarını çözmenin mücadelesini veriyoruz. 

48 ilimizde 179 bölge riskli alan ilan edildi.

Amacımız vatandaşımızı huzurlu ve güvenli yuvalara kavuşturmaktır.

Biz yapmak için uğraşırken biliyorzunuz birileri de yıkmanın peşinde ne zaman bir yerlerde kentsel dönüşüm yapılanmasına gitsek bu malum oda her yerde işi gücü hemen yargıya götürmek bu hamleyi.

Terör örgütü, Güneydoğu Anadolu Bölgemizde vatandaşlarımızı mağdur ediyor. Bölgedeki belediyelerde ellerindeki araçlarla bunlara destek oldular.

Güvenlik güçleri girmesin diye kanallar var bölgede. Bu kanallara yerleştirilen bombalarla büyük tahribat oluşturdu.

SÖZLERİ SLOGANLARLA KESİLDİKTEN SONRA...

"Meclise tatil istemiyoruz" sloganları ile sözleri kesilen Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti:

Sevgili gençler işte onun için dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getiriyoruz ve dokunulmazlıkların kaldırılması diyince şimdi milletvekillerine dokunulmazlık kalksın anlıyorlar. İşin aslı o değil kimin fezlekesi var o yargılansın. E suçun varsa yargılanacaksın kardeşim ya... Ben senin vekilliğinin düşmesini bekleyecek değilim... Siyaset fezlekelerin önünde bariyer oluşturmamalı...

Sen terör örgütüne araçlarla silah taşıyacaksın. Hani kalksın diyordun. Niye geri adım attın. Ana muhalefet partisi ipe un seriyor. Bu konu hemen yargıya taşınmalı.

Teröristlerden temizlenen ilçelerde hemen kentsel dönüşüm çalışmaları başlasın.

Algı operasyonlarını bu millete düşman olanların eline bir fırsat olarak vermemeliyiz, Suriçi 2001 yılında bir koruma planı oluşturuldu. Biz bu bölgeyle ilgili ilk adımları 2012'de attık. Terör olayları nedeniyle somut adımlar atılamamıştı.

"CİZRE İL OLMALI"

Cizre tarihi itibariyle ildir. Bu hak elinden alındı. Cizre'nin yeniden il olması gerekiyor. Şırnak'a il demek mümkün değil. Cizre medeniyet, tarih kültür olarak bu yapıya müsait. Bu bölgeye yeni bir kimlik kazandırmak bizim görevimizdir.

Hiçbir vatandaşımın imar durumu müsait olmayan yerlerde yaşamasına gönlüm el vermiyor.

Attığımız adımlarla isabetli bir kararla kurulan TOKİ bugüne kadar 710 bin konut yapmış durumda. Ben hedefimizi 500 bin olarak belirlemiştim. Bunu çok şükür aştık.

YÜKSEKOVA DAHA UYGUN

Hakkari topoğrafik olarak bir şehir yapısına uygun değil Yüksekova daha uygun...

Biz toplu konutta artık özgün, yerel mimariyi hayata geçirme gayretindeyiz. Şimdi 2023'e kadar ikinci bir 500 bin hedefimiz var. 2023'e kadar Biz 1 milyon 200 milyon rakama ulaşmayı hedefliyoruz..

KANAL İSTANBUL'U YAPACAĞIZ

Yaklaşık üç yıl oldu. Marmaray'dan geçenlerin sayısı 130 milyon oldu. Ray sistemle insanlar buradan geçti. Artık araçlarıyla geçmeye başlayacaklar. 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Köprüsü açıldığında ağır vasıtalar buraya yönlendirilecek. Böylece İstanbul tarafiğinde bir rahatlama meydana gelecek.

İstanbul'un 6 milyon konuta ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Sosyal konut dediğimiz dar gelirli vatandaşlarımıza sunmamız gerekiyor.

Katılımcı kuruluşlarımız bankalarımız faizleri düşürsünki vatandaşlarımız gerekli kredileri alabilsinler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr