Avrasya Tüneli'nin açılış töreni yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un öldürülmesi ile ilgili konuştu. "Rusya ile ilişkilerin bozulmasına izin vermeyeceğiz" diyen Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Dün Ankara'da alçakça bir saldırıda hayatını kaybeden Rusya Elçisi Andrey Karlov'un ölümü nedeniyle yaşadığım üzüntüyü bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çok takdir ettiğim bir arkadaştı. Birlikte bazı değerlendirmeler yapmıştık. Sıcak ve sempatik bir insandı. Dün akşam uğradığı o suikast girişimi ve neticesi gerçekten üzüntü vericiydi. Şahsım milletim adına şiddetle telin ediyorum. Lanetliyorum.

Üzüntülerimi kendisine (Putin'e) bizzat ilettim. Güvenik güçlerimiz olayı tüm yönleriyle araştıracak ve gerçeği ortaya çıkaracaktır. Rusya ile ortak bir soruşturma komisyonu kurarak çalışmalara başladık. Suriye başta olmak üzere Rusya ile giderek genişleyen işbirliği alanımızın daralmayacağı konusunda sayın Putin'le görüş birliği içindeyiz. Bu saldırı en az kendi vatandaşlarımıza yapılan saldırılar kadar üzmüştür Bir kez daha Rusya halkına ve Karlov'un ailesine baş sağlığı diliyorum. Bu eserin açılışını ertelemedik çünkü bunun teröre karşı en etkili tutum olduğuna inanıyoruz. Avrasya Tüneli 4 yılda inşaa edilmiş ve pek çok ilkler kullanılarak tamamlanmıştır. Tam anlamıyla hizmete girdikten sonra daha büyük ilgi göreceğine inanıyorum.

"İdam isteriz" diyenlere: Sizin dediğiniz doğrudur 

Erdoğan, kürsüye çıktığında "İdam isteriz" sloganları atıldı. Erdoğan bu sloganlara "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bu konuda sizin istediğiniz doğrudur. Bu konuda millet ne istiyorsa odur, gerisi teferruattır" yanıtını verdi.

Törende konuşan Binali Yıldırım da şunları söyledi: 

Büyük gün için hoş geldiniz. kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin Türkiye'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu muhteşem eseri ortaya çıkaran herkese şükranlarımızı sunuyorum. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Dün gece menfur bir saldırı sonucu Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ni kaybettik. Terör bir kez daha alçak yüzünü gösterdi! Bu saldırı Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri bozmak için yapılan alçak bir provokasyondur! Kim ne yaparsa yapsın Türkiye Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecektir! Çalışmalarımız Cumhurbaşkanımızın riyasetinde çalışmalarımız devam edecek. Suriye'deki istikrarsızlığın giderilmesi için elimizdn geleni yapmaya kararlıyız.

Avrasya Tüneli en büyük hayallerimizden biriydi! Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim köprüleri hibi hayallerimizi birer birer hayata geçiriyoruz.

Yol medeniyet dedik 14 yılda 6 bin km'nin üzerine 19 bin km bölünmüş yol inşaa ettik! Bugün 76 ilimiz birbirine bölünmüş yollarla bağlandı! 156 yıllık demiryollarımızı yeiledik! Kara tren devrinden hızlı tren yoluna geçtik! Bugün dünyanın en havalimanını yapan ülkenin adı Türkiye'dir. İnşallah yeni havalimanımızı 2018 yılının 26 şubatında devreye almış olacağız. Bugün de karadan gemilerimizi yürüten ecdadımızın Fatih'in şanına yakışır bir proje ile İstanbullulşarın huzurundayız. Fatih İstanbul'da gemileri karadan yürttü, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da arabaları trenleri denizin altından geçiriyor! Dünyanın en derin tünelini açıyoruz. Denizin altından 106 metre. Dilek kolay!

100 dakikalık yolu sadece 15 dakikada geçeceğiz. İşte medeniyet bu, işte hizmet bu! Deniz altından geçişte sadece 4 dakika! Unkapanı Galata köprülerinin yükü bu proje ile daha da azalacak ve buradkai trafik daha çok rahatlayacak! Tünelde günde 120 bin araç geçecek!

Asrın projesi Marmaray'ı hizmete almıştık! O gün bugündür 160 milyondan fazla İstanbullu her hün Asya'dan Avrupa'ya Avrupa'dan Asya'ya geçiyor. Marmaray'ın kardeşi Avrasya sizin eserinizdir. Sizin duanız ve desteğiniz arkamızda olmasaydı bunu yapamazdık! Bundan sonra büyük projeleri birer birer hizmete alacağız. Kardeşliğimizi, birliğimizi her zamankinden daha çok önemsiyoruz. Hiç bir alçak örgüte geçit vermeyeceğiz. Terör örgütlerinin arkasındaki ağa babalarını da bulup ortaya çıkaracağız!

Bizim en büyük gücümüz birliğimiz kardeşliğimizdir. Biz en büyük güvencemiz ay yıldızlı bayrağımızdır.

Bu eser benim Ulaştırma Bakanlığım döneminde başlatılan bir projeydi. Allaha hamdediyorum, Yavuz Sultan Selim köprüsü gibi Osmangazi köprüsü gibi bize Ak Parti kadrolarına nasip oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr