CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, güncel ve siyasal gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yarkadaş, “Saray’la AKP’nin mezhepçi söylemleri ve IŞİD’e yönelik tutumları, Türkiye’yi bölgede denklemin dışında bıraktı’’ dedi.

‘BAŞKANLIĞI MUSUL’DA ARIYOR’

Başkanlık tartışmasına ilişkin soruları da yanıtlayan Yarkadaş, bu tartışmanın Musul ve Başika'dan bağımsız ele alınamayacağını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başkan olabilmek için kendisine başarı öyküsü aradığını söyledi. Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erdoğan, başkanlığın yolunun Musul’da yazılacak bir başarı öyküsünden geçtiğini düşünüyor. O yüzden, Musul ve Başika’da hem Erdoğan hem de darbe sonrası yıpranan, otoritesini kaybeden TSK için bir başarı öyküsü aranıyor. Ancak Erdoğan’ın hayallerinin gerçekleşemeyeceğini hep birlikte göreceğiz.

‘DENKLEM DIŞINA İTİLDİLER’

Erdoğan ve iktidar, uluslararası güçler tarafından bölgede denklem dışına itilmemiş olsaydı, belki kendince başkanlık hayaline bir adım daha yaklaşabilirdi. Erdoğan ve AKP, mezhepçi ve çatışmacı söylemleri yüzünden denklem dışında bırakılmıştır. Erdoğan'ın başkan olabilmesi mümkün değildir. Erdoğan hiçbir zaman başkan olamayacaktır. Başkan olmak demek, Türkiye'nin rejimini değiştirmek, ülkenin federasyonlara bölünmesi demektir. Türk milleti, böyle bir siyasi hamleye geçit vermez.’’

‘BAHÇELİ’NİN DESTEĞİ DE YETMEZ’

Bir gazetecinin, MHP’nin başkanlığa ilişkin tutumunu sorması üzerine ise Yarkadaş şöyle konuştu:
“Devlet Bahçeli, her ne kadar Erdoğan'a destek verse de bu desteğin Erdoğan'ı başkanlık koltuğuna oturtamayacağını göreceğiz. Biz parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yanayız. Mustafa Kemal Atatürk, 1930’larda, başkanlığı yeni padişahlık olarak nitelemiş ve elinin tersiyle itmiştir. Artık bu sevdadan hem Bahçeli hem Erdoğan hem de iktidarın bir an önce vazgeçmesi, Türkiye'nin gerçek gündemine dönmesi gerekir. Başkanlık, Türkiye’nin değil, Erdoğan'ın ihtiyacıdır.’’

“AKP ALFABEYİ HIZLI SÖKÜYOR’

Uluslararası güçlerin, Musul’daki operasyonlarda Türkiye’yi devre dışı bıraktığını da belirten Yarkadaş, “AKP, A – B – C Planlarının olduğunu söylüyordu. Son gelişmeler hiçbir planlarının olmadığını gösterdi’’ dedi. Alfabede 29 harfin olduğunu hatırlatan Yarkadaş, “AKP neredeyse tüm harfleri sırasıyla sayacak ve D – E – F planlarımız var diyecek. AKP’nin bu süreçte alfabeyi hızla söktüğünü görüyoruz’’ ifadesini kullandı. Yarkadaş, AKP’nin mezhepçi söylemleri ile IŞİD’e yönelik sicilinin, operasyonlarda devre dışı kalmasında etkili olduğunu da belirtti.

TESELLİ İKRAMİYESİ

Türkiye’nin hava bombardımına katılacağına ilişkin haberlerin muamma olduğunu da belirten Yarkadaş, “Bakan Fikri Işık başka, Başbakan Binali Yıldırım başka konuşuyor. Belli ki; AKP iktidarına uluslararası güçler tarafından teselli ikramiyesi veriliyor’’ dedi.

‘BAHÇELİ MHP’Yİ AKPLİLEŞTİRİYOR’

Bir gazetecinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP’ye yönelik eleştirilerini sorması üzerine görüşlerini açıklayan Yarkadaş, ‘’Bahçeli'nin dünkü grup konuşmasında CHP’ye ilişkin söylediği sözleri kendisine yakıştırmıyorum’’ cevabını verdi.
Bahçeli’nin başkanlık tartışmalarına ilişkin tutumunun bir tercih olduğunu belirten Yarkadaş, “Bahçeli, MHP'yi AKP'lileştirirken, CHP'yi de AKP'lileştirmeye çalışıyor. Bu söylemler onun çabasının işaretidir. MHP; hızla AKP’lileşebilir; bunun için bir engel yok… Bu onların tercihidir. Ancak kimse CHP’yi AKP’lileştiremez ve o çizgiye çekemez’’ dedi. Yarkadaş, “CHP kendisini AKP’nin koltuk değneği yapmak için uğraşanlara karşı mücadele etmekten çekinmez’’ sözlerini de dile getirdi.

OHAL’İN ÜÇ AYLIK BİLANÇOSU

Basın toplantısında OHAL uygulamalarına da değinen Yarkadaş, 19 Ekim tarihinin, darbe sonrası ilan edilen OHAL’in ilk üç aylık döneminin sonu, yeni bir OHAL sürecinin ise başlangıcı olduğunu belirtti. Yarkadaş, “Halkımız, OHAL sürecinde tek adamlığın ne olduğunu daha yakından gördü’’ ifadesini de kullandı.

DEMOKRASİ ENKAZ ALTINDA

OHAL’in geride kalan üç aylık röntgenini çektiklerini de belirten Yarkadaş, “Geride, demokrasinin enkaz altında bırakıldığı bir süreç kaldı. Ve bu süreç, daha da uzatılmak isteniyor’’ dedi. Yarkadaş, OHAL’e ilişkin verileri ise şöyle açıkladı:

“Geride kalan üç ay içinde, 40 bin kişi gözaltına alındı. 20 bin kişi tutuklandı. Binlerce kamu görevlisi, ihraç edildi. Bir o kadarı da ihraç edilmeyi bekliyor. 50 bin polisin daha KHK’larla ya da soruşturmalarla görevden alınacağı söyleniyor. Bu süreç içinde, 35 sağlık kurumu, 934 özel öğretim kurumu, 109 özel yurt, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı.’’

MEDYADA İÇ KARARTICI TABLO

OHAL’in düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik baskıları daha da artırdığını belirten Yarkadaş, “Bu süreçte 100’den fazla gazeteci gözaltına alındı ve tutuklandı. 2500 basın emekçisi, kurumların kapatılması yüzünden işsiz kaldı’’ dedi. 115 gazetecinin sürekli basın kartının, 600 gazetecinin ise basın kartının iptal edildiğini belirten Yarkadaş, “45 gazete, 15 dergi, 18 TV, 23 radyo, 3 haber ajansı ve onlarca internet sitesinin de yayınına son verildi’’ ifadesini kullandı.

‘CEZAEVİ KAPILARINI AÇIN’

OHAL sürecinde insan hakları ihlalleri ve işkence iddialarının arttığına da dikkat çeken CHP’li vekil, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da çağrı yaptı. Yarkadaş, “Aysu Baykal adlı bir tutuklu, işkence gördüğünü, tekmelendiğini ve görüş hakkının kısıtlandığını iddia ediyor. Bakan Bozdağ bunu yalanlıyor ama kamuoyu tatmin olmuş değil. Açın cezaevi kapılarını gidip yerinde inceleyelim ve ne olup bittiğini görelim’’ dedi.

‘CEZAEVLERİNDE NEFES ALINAMIYOR’

Cezaevlerindeki doluluk oranının yüzde 104’e ulaştığını da belirten Yarkadaş, “Tutuklular yoğunluktan dolayı, neredeyse nöbetleşe nefes alıp veriyor’’ diye konuştu. Cezaevlerinde kimi zaman çıplak arama adı altında işkence yapıldığını da belirten Yarkadaş, “Bunu biz değil, cezaevi yöneticileri itiraf ediyor’’ ifadesini kullandı. Yarkadaş, Yazar Aslı Erdoğan’ın cezaevinden doktora götürülürken ellerinin kelepçeli olmasını da eleştirdi.

SAVUNMA HAKKI ENGELLENİYOR

OHAL sürecinde tutuklu – hükümlü ve şüphelilerin avukat bulmakta dahi zorlandığını belirten Yarkadaş, “Avukatlar, savunma yapmaya korkuyor. Çünkü, şüphelilerin hukuki haklarını savunduklarında damga yiyor ve hedef gösteriliyor’’ dedi.

ÖĞRETMENİN SMS’İNİ OKUDU

Yarkadaş, KHK’lar yüzünden işten atılan bir öğretmenin kendisine yolladığı SMS’i de okudu. Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti: “Sayın genel başkanımız Kılıçdaroğlu mağduriyetten söz edince, AKP’liler buna itiraz ediyor. Bakın size gösterdiğim SMS’te öğretmen ve eşi hangi sıkıntıları çektiklerini söylüyor. OHAL, demokrasimizi enkaz altında bırakıyor. Öğretmenin eşi tutuklanmış, kendisi ise açlığa mahkum edilmiş… Bunun gibi binlerce örnek var…’’

Yarkadaş, basın toplantısında Proje Okul adı verilen uygulamaya ve akademik yılın açılışının Saray’da yapılmasına ilişkin eleştirilerini de dile getirdi.​

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr