Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"15 Temmuz bendeki inandırdığı his, ülkemde doğrusu böyle bir şeyi hissediceksem, benim ülkemde hiç mi hiç akla hayale gelmez. Ülkedeki birlik beraberlik durumunun iyi gittiği bir zamanda böyle bir havanın estirilmesi düşündürücüydü. Haberi aldığım zaman, eniştemden inanmadım. Olmaz böyle bir şey, dalga mı geçiyorsun filan diye. Teyitler aldık, ne yapacağımızı Berat Bey ile konuşmaya başladık. Hemen atacağımız adımlarla ulaşmak istediğimiz telefonlara ulaşamadık. Daha sonra ulaşma imkanını yakaladık.

Onlarla yaptığımız açıklamaların duyurulmadığını, o anda devreye girilemediğini, o zaman yapılacak tek şey kaldı. Biz, cep telefonlarıyla bağlanalım ve cep telefonlarıyla dört ayrı kanala bağlandık. Dört ayrı kanalla sesimizi duyurma fırsatını duyduk.

Şahsımla alakalı Almanya’ya iltica istedi gibi asparagas yanlış haberler yayınladılar. Ne kitabımızda ne inancımızda böyle bir şey söz konusu olamaz. Bir şeye inanarak bunu yaptık, biz dedik ki kula kul olmayacağız. Sadece Allah’a kul olacağız.

Güvenlik ekibim, kendilerine göre tedbirlerini aldılar. Güvenlik ekibimizden iki şehidimiz var. Rabbim onlarla bizi cennetinde buluştursun. Hemen süratle çok yakın bir noktada olan helikopter pistine hareket ettik. Ailemiz hazırlanmıştı bu arada, hemen oraya geçtik.

O gece benim için önemli isimlerinden birisi pilotumdur. Pilota hedeh belirlemedik. İstanbul mu olacak Ankara mı onu bilmiyordu. Biga çevrelerindeydik , biz pilotamıza İstanbul'a inelim dedik. Dedi ki pist karanlık. Dedi ki inerim ama riski var. Pistin üzerinde birkaç tur attık. Bu arada istanbul İl Emniyet Müdürü ile görüştüm. Kule temizlendi, pist aydınlatıldı. Rahatlıkla piste indik. Terminalde onbinlerce insan bekliyordu. İki kez F-16 uçaklarıyla ses hızını aşmak suretiyle patlama sesi çıkardılar.

Eskişehir'e gerekli talimatı verdim. ondan sonra Akıncılar'a bombalama başladı. Akıncılar'a 12 bomba atıldı. Pist kullanılamaz hale geldi.

Tankların altına yatan, paletlerin arasına yatan gazilerimiz var. Sabilerimiz  var. Albayımız 7 mermi alıyor. Bir diğer tarafta bir kardeşimiz kolunu tamamen kaybetmiş.
 Gerek eşim gerek kızım, damadım hepsi de metanet içerisindeydi. Büyük torunum ne oluyor baba diye soruyordu. Bir şeye inandınız mı onda telaş olmaz. Bizim için kaza ve kader imanımızın gereği değil mi? Bitti. Ölüm zaten bir gün gelecek. Benim yol arkadşım Erol Olçak şehit oldu. Oğlu şehit oldu. Bir çok kardeşimiz şehit oldu. Sadece Özel Harekat'ta 53 kardeşimiz şehit oldu. Bunları neyle izah edeceğiz. Din Şurası'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Çok çok önemli. Kitapçık haline gelmesi, milletimiz tarafından okunarak anlaşılması gerekiyor. Onların yaptığına hiöç şüphem olmadı. 2010'dan beri anlatıyorum .

Bunların şöyle tam inersek geçmişe,  bizim iktidara gelmemizden kısa zaman sonra Milli Eğitim Bakanı'na dershaneleri kapatalım dedim. Maalesef bunu anlatamadık. nabi Bey'in dönemine kadar adım atamadık. Ve en ciddi en büyük parayı bu adamlar bu dershanelerden kazandılar. Bunu kaybedince bunların ilk tepkileri başladı. Biliyorsunuz ne gösteriler yaptılar.  Demek ki bunların can kaynağı buydu. Sağdan soldan seç şu kadar başarılı çıkardım de hava ta. Her şey orada koptu. Bundan sonra geri adım yok dedik. Her şey menfaat endeksliydi, sonra düşman oldular.

Adalete ters bir asdım atalım demiyorum. Zalime şevkat mazluma ihanettirBiz bu temizlik harekatını yapmak zorundayız. OHAL'le beraber yol alırız diye düşünüyorum.

MİT'e neden ulaşılamadı?

İstihbarat örgütü yıpratılacak bir örgüt değildir. yapılacak bir iş varsa hükümet bunun çaresine bakar. Sürekli İstihbarat Teşkilatımıza bu kadar gidersek o kurumu çalışamaz hale getiririz. Dünyada istihbarat zaafı olmayan ülke var mı? Buna yok demek mümkün değil. Yine söylemiştim. Dere geçerken at değiştirilmez. Benim irtibat kuramayışım olay yüzündendir. Kendileri benim korma müdürüme ulaştılar. Gönlüm arzu ederdi ki benimle böyle görüşme yapsaydı.

TİB tamamen BTK'ya devredilecek. TİB tamamen paralele bağlı bir yer oldu. TSK kendi içine hakim değil aynı şey polis için de geçerli. Bunlarla ilgili şüphelerimiz vardı. Mahallesine kadar inceledik ki. Bunlar kendini çok iyi gizliyorlar. Ben şimdi artık Cumhurbaşkanlığı'nda da Başbaşkanlığı'ndaki koruma müdürüm ile çalışacağım.

10 bine yakın gözaltı var bu burada kalmaz devam edecek .Terörle mücadele devam ediyor. Bu mücadelede aksaklıklar ortaya çıkacak. Terör örgütü ile işbirliği halinde olanlar var.Bunlar ifadeler alınırken ortaya çıkıyor. Zaten bakıyorsunuz her siyasi parti ile pazarlık halindeler, ilkesizler. O yüzden ne yapacakları belli olmaz.

'Paralel yapı'nın siyasi bağlantıları

Bütün bakanlıklar yoğun bir çalışma içinde. herkes neyin ne olduğunn farkında. Sayın Başbakan teftiş Kurulu'nu görevlendirmiş durumda. üzerine amansızca gidiyoruz. İnsanoğlu bakıyorsun rehavete kapılıyor. daha henüz bitmez. Bu tür şeylerde terörün tehdiylerinin sona ermesi diye bir şey olmaz. Kazınıp atılırsa ancak ondan sonra tamam temizlendi di,yebiliriz. İşin başındayız. Kararlılıkla gideceğiz. Tüm medyanın takındığı tavırdan çok memnunum, iş dünyamız da bu tavrına devam etmeli.

Tüm iş adamlarımızı bu konuda kararlı olduklarını gördüm. Tankların altına yatan milletle, bir olduk, diri olduk, kardeş olduk. Şu anda Van kaynıyor maşallah. Aynı şekilde Muş,Siirt.. Sabah namazına kadar. Selalarla beraber halkımız harekete geçiyor. bu işe bir ibadet aşkıyla sarılıyor. Milletimden Allah razı olsun.

Bunların hepsi bizi duygulandırıyor. Bu millet büyük milet. Bu ailelerin ortaya koydukları tavır, 88 yaşındaki annenin telefonda bana söyledikleri milletime olan güvenimi artırıyor. Hepsi birbirinden çok çok etkileyici. Kısacısı şehitler tepesi boş değil, boş kalmayacak. Darbeler tarihi 15 Temmuz'u çok farklı yazacak.Milletimin imanı, azmi ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracaktır. Yeni hedefler belirleyeceğiz.Bu meydanlarda sadece demokrasi ve şehadet vardı. Sadece vatan vardı. Adeta Allah yolunda ölüyorum diye koşanlar vardı. 1071, 1453'ün ruhu vardı. Bunlarla beraber iistikbale yürüyüş vardı. İnşallah pazar gümnü hep birlikte tek bayrakla toplanacağız. 81 vilayetten dev ekranla izlenecek. Meclis Başkanı katılacak. Buradan ona ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bize Kurtuluş Savaşı'nı hatırtlattı. İkinci defa Gazi Meclisi oldu. Şimdi yurt dışında gelenler- çok gelin yok da-   demokratik sisteme nasıl darbe yapmak istediler, gelin görün.

Tayyip Erdoğan'a diktatör diyebilirsiniz. Yalan yanlış asparagas haberlerle yönlendirmeye çalışıyorlarç. bu ülkede milli iradeyeyi durduramayacaksıjnız, bölemeyceksiniz. Bu millein ruhunda bu var. Meydanlar bunu gösteriyor. külli,ye'nin önüne çıktım 7'sinden sonra ne yapacağız? Size sinyalleri, vereceğiz dedik.

Batı Türkiye'nin güçlenmeisni istemiyor. hep ikircikle davrandılar. Bazıları telefonla arıyorlar. Çok insan işlerinden oluyor bunlar bizi endişelendiriyor diyorlar. Şehitlerinmizin, gazilerimizi incelediniz mi? Bizden bşlgi aldınız mı? Yerinde inceleme yaptınız mı? Böyle siyaset olmaz. İsveç gümbür gümbür açıklama yaptı ama haddini bilmez ki bu karakter meselesi. İdeolojik saplantılar üzerine hayatlarını sürdürdüler. Şu anda kendine yeter hale geldiklerini gördükleri için rahatsız.

15 Temmuz'dan bu yana vatandaşlarımız 10 milyon dolar bozdurmuşlar. Bu dövize meydan okumaktır. Bu olay bizi asla acaba ne olacak halimiz dedirtmedi. Duruşumuzu koruyacağız. Bu istikrar devam ediyor. Piyasalardaki duruş gayet iyi. Sıkıntı yok.. Eski OHAL'de ekmek bulamazdınız, her şey akraborsa olurdu. Meydanlarda insan bulamazdınız. Benim milletim sabaha kadar emydanda.

İade süreci

Diğer ülkelere de sıçrayacak. Yarın o ülkelerde de çok ciddi bela olacaklar. Şu anda dosyalar hazırlanıyor. ve tabii dosylar savcılıkların açtığı davalar 10-15 gün içinde belli bir noktaya gelir. Benim bir özel temsilcim ve üç bakan bu maskesi düşmüş, suçlu konumdaki kişiyi ne yapıp yapıp ABD'ye anlatacak. ABD hangi teröristi istediyse verdik. ABD dedik ki gelin bu işi bitirelim. Kaçma eylemi olduğu zaman ABD bunu nasıl izah eder, çok çok merak ediyorum. Obama tüm belgeleri ilgili arkadaşlarımız inceleyecek dedi.

Putin'le görüşme

Biziim için birini bırak birine koş bizim için yanlış.  İsteriz ki uluslararası camiada herkesle aramız iyi olsun. Rusya'yla aramızda istenmeyen bir uçak meselesi yaşandı. biz kendilerine bir mektup yazdık. Kendileriyle bu süreci kapatalım, Türkiye'nin Rusya'yla ilgili çok çok önemli ilişkileri. Bu iki ülkenin birbirne uzak düşmesi doğru değil. Bu olayla üzüntümüzü kendilerine ilettik. Şimdi de 9 Ağustos'ta biraraya geleceğiz. Bu görüşmeyle birlikte inanıyorum ki bir çok şey rayına oturacaktır. Çok önemsediğimiz konu bölgede Suriye meselesidir. Putin ile çok kez konuştuk bu mevzuyu. Çin'de G-20 zirvesi var bunları daha çok pekiştiririz. 

Bu konuda somut deliller varsa bunları bize getirin (Rus uçağının düşmesi).

Böyle bir şarlatanı bu kadar büyütmeye gerek yok, öyle bir kabiliyeti falan da yok.
Türkçe Olimpiyatları'nda  gelin diye çağrı yaptım. Niye gelemedi? Sapkın bir yapı var ortada. bu sapkın yapıyı acaba bozar mıyız? Niye gelmek istemiyor, bundan gelmek istemiyor. Üst akıl öyle diyordu ondan gelemedi.

Bunu yöneten bir üst akıldır. Kendi yapamıyordur diye. Bu süt akıl şu anda yine görevini yapıyor. Bu nedir? Orada üst aklın bu kişi işine geliyor. İşine geldiği için onu orada kullanıyot. Türkiye ilerleemezsin, birliğimzi beraberliğimizi bozmak istiyorlar. Türkiye'de ümmeti parçaladılar.

2010 KPSS

Araştırma yapmak suretiyle kopya çekenler çıkarılacaklar, bu örgütle bağlantısı olanlar ayıklanacak.

7 Ağustos mitingi

Pazar günkü miting Cumhurbaşkanlığı ile düzenlenen bir organizasyon. Gerek iktidar ve muhalefet partisinin olduğu, meydanlarda sadece Türk bayrağının olduğu bir nmiting yapalım, birer mesaj verelim istiyoruz. Milletin ayrılığa, gayrılığa tahammülü yok. Kaş göz olmasın. Benim basşdanışmanlarımdan bir tanesinin televizyondaki açıklamasını çok öçirkin buldum. Böyle bir şeye hakkımız yok. Bir siyasetçi değilsiniz. o da özür diledi. Biz burada birlik ruhu arıyorsak bu ruh Çanakkale ruhu neyse 15 Temmuz ruhu olarak yansıyacak. Türkiye demokrasiyi çok farklı şekilde ele alacak, dünyaya mesaj verecek.

Sandığın gücünü kimse deviremez. Bunu bizim devam ettirmemiz lazım. Bununla ilgili CD'ler, yazılı materyaller hazırlayıp dünyaya servis edeceğiz. herkes bu gerçekleri kaynağından öğrensinler. Bilsinler ki demokrasi kolay kolay elde edilmiyor, aynı zamanda kolay kolay da verilmiyor.

Yeni anayasayı çıkarmak mümlün değil. Asgari düzeyde değişiklikler yapılıp süratle görüşülürse çok çok daha iyi olur.

Şuna inanacağız. Kem söz sahibinindir. Bize her taraftan saldırıyorlar. Sadece şahsıma da değil aileme varana kadar. Kongre merkezimizin açılışında da  ifade ettim. Şahsımla ilgili olan davaları çekeceğim dedim. Onlarda süreci başlattılar. Medyada herkesin aynı düşüncede olması mümkün değil. Hakaret ve iftira etme hakkı yokttur. Bunu yapınca bu başka bir hakkı doğuruyor. İnançlı bir insansa ebedi hayatta da bunu öder. Bu dünyada yapavağımız iş yargıya müracaattırç Avukatlarım davaları geri çekiyor şu anda. Bunlar bu ülkenin birliğine fayda sağlamıyorlar. Televizyon ekranlarından bunları tartışıyorlar. Bunları azaltamız lazım. 

Genelkurmay Başkanlığı şu an için taşınma gibi bir planımız yok. Şehirlerin merkezinden farklı yerlere çevreye çıkarılbilir bakmak lazım. Şehir merkezlerinde durması doğru değil. Buralar aynı zamanda önemli araziler. Bu alanlara yeşil alanlar, parklar gibi adım atılırsa. Buralar tamamen halkın emrine, kamunun hizmetine olacak şekilde planlama olarak yapıp bir de bunların ekonomiye aktarmak gibi bir şeyler yapılabilir.

Kamuda izinlerin hükümet bunun istişaresini yapıyor. "

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr