Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayi altyapısı kurmak yerine dışa bağımlı bir hale getirildiğini' savunarak, "Doğu ve Güneydoğu’daki çatışmalar bahane edilerek bize verilmeyen silahlar mevcuttur. Şu anda. Bunlar NATO’da beraber olduğumuz ülkeler. Suriye’deki gelişmeler sürerken terör örgütlerine silah yardımı yapanlar Türkiye’ye bu desteği vermiyor" dedi.

Erdoğan, Hücum Gemisi Anadolu'nun inşa başlangıç töreninde konuşuyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Bu adımı geç kalmış bir adım olarak niteliyorum. Bu millet kendi göbeğini kendi kesmek zorundadır. Mevcut projeleri hassasiyetle takip ederken, tehditler ve fırsatlar bakımından yeni hazırlıkları da süratlendirmeliyiz. Türkiye’nin hala modern, nükleer bir uçak gemisine sahip olmamasını büyük eksiklik olarak görüyorum. Semalarımızda kendi savaş uçaklarımızın uçmamasını eksiklik olarak görüyorum. Bir yandan da mutluyum, silahlı insansız hava araçlarının yaptıkları tatbikatlarda aldıkları neticeden mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Hamdolsun, bunu yakaladık. Nükleer santral inşası aşamasına dahi yeni geçtiğimizin farkındayım fakat ufkumuzu genişletmek zorundayız.

Başbakanlık görevini devraldıktan sonra, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun ve vizyonumuzun kapsamlı bir analizini yaptık. Savunma sanayine çok önem verdiğimizi tespit ettik. Bürokratik oligarşiden neler çektik neler. Belki de bu gemiyi bitirme noktasında olacaktık. Hep bu oligarşi. 

"Parasını verdiğimiz halde silah satmıyorlar"

İlk uydumuz Göktürk 2’yi uzaya fırlattık. Ülkemizde bir uydu fırlatma merkeziyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Tam 416 projede çalışmalar devam ediyor. Geçmişte, ülkemizde yıllarca milliyetçilik adına, vatan adına öyle boş işlerle uğraşıldı ki, kimse asıl meselelere odaklanmadı. Bunun başında savunma sanayine geliyor. Osmanlı’nın son döneminde ve cumhuriyetin ilk yıllarında çok ciddi atılımlar yapılmıştı.

Türkiye güçlü bir savunma sanayi altyapısı kurmak yerine dışa bağımlılığa adeta mahkum edilmiştir. Bazıları bunu sadece NATO üyeliğine bağlıyor. Ben o kadar masum olduğunu düşünmüyorum. Savunma sanayi konusunda da farklı saiklerin devreye girdiğine inanıyorum. Parasını ödediğimiz halde 1. Dünya Savaşı’nda alamadığımız gemiler var. Kullanılarak verilmiş gemi örneği var.

Siz zaten neler çektiğimizi biliyorsunuz. İyi ki çekmişiz. ASELSAN’ı kazandık. Doğu ve Güneydoğu’daki çatışmalar bahane edilerek bize verilmeyen silahlar mevcuttur. Şu anda. Bunlar NATO’da beraber olduğumuz ülkeler. Suriye’deki gelişmeler sürerken terör örgütlerine silah yardımı yapanlar Türkiye’ye bu desteği vermiyor. Bana diyorlar ki telefonda, bu konuşmaları medya yoluyla yapmayalım. Doğru, yapmayalım da, sen bu yardımları ne yoluyla yapıyorsun?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr