Büyük Birlik Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hakkı Öznur, TBMM'de düzenlendiği basın toplantısında partisinin referandum kararının 'Hayır' olacağını açıkladı. Öznur'un açıklaması şöyle:

"Bu sistemle tek parti ‘tek adam’ sistemi inşa ediliyor. Tek adam devletin tümüne hükmedecek. Hem hükümet hem Meclis hem de mahkeme olacak. Dayatılan bu rejim değişikliğini kabul etmiyoruz. Anayasa değişiklikleri hiçbir toplumsal müzakere, sivil toplumun ve siyasal partilerin katılımı aranmadan, AK Parti tarafından dört duvar arasında hazırlandı, büyük bir telaş içinde TBMM'den geçirildi. Çağımız özgürlük ve demokrasi çağı iken İnsanlık katılımcı ve özgürlükçü demokrasiyi konuşurken 15 Temmuz ihanetini ve kalkışmasını fırsat bilen AK Parti iktidarı otoriter rejim fırsatçılığı yapmıştır.

Halk oylamasına sunulan bu 18 maddelik taslak tek kelimeyle “Seyyar Tayyar Taslağı”dır

1-Bu iyi niyetli bir anayasa değişikliği değildir. “Fren-Denge Mekanizması” üzerine inşa edilmemiştir. Yapılan anayasa değişikliğinin demokratik meşruiyet eksikliği var. Demokrasiden ve milli iradeden söz edilemez.

2- Anayasanın demokratik bir anayasa olup olmadığı tartışmasından önce, hazırlanma yöntemi demokratik değil. Yine bu değişiklikler kabul edilirse Türkiye daha fazla kutuplaşacak cepheleşecek ve gerginleşecek.

3- Bütün güç tek bir merkezde toplanıyor ve demokrasiden uzaklaşılıyor. Yeni anayasa ile bütün güç tek kişide toplanacak, demokrasi ortadan kalkacak.

4- Bütçe, örtülü ödenek, KHK, tüzük, yönetmelik gibi yetkiler tek kişide toplanıyor.

5-Yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi kapitalist enternasyonalin Türkiye’yi eyaletlere bölmek için dayattığı sistemin adıdır.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, iki gün önce yaptığı açıklamada, 16 Nisan'da yapılacak referandumda "Bilinçli bir şekilde oy vermeye çalışıyoruz. Kararımızı toplantımızın ve istişarelerimizin ardından kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuşmuştu.

ERDOĞAN, 1.5 STLİK GÖRÜŞMEDE EKNA EDEMEDİ 

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumnhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelmişti. Görüşme 90 dakika sürmüştü. Görüşme sonrası Destici, ‘Sayın Cumhurbaşkanı ile Referandum konusu açıldı mı’ sorusuna, “Ülkemizi ilgilendiren temel gündem maddelerinin tamamı konuşuldu, gündeme geldi. Kendisi bu konuda çok anlayışlı ve gerçekten bizim açımızdan da faydalı bir görüşme oldu. İnşallah dediğim gibi ülkemiz için, milletimiz için uğraşıyoruz. Ülkemiz için ve milletimiz için en iyisi ne ise o olsun istiyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr