ABD

New York Times: Erdoğan’ın daha çok güç arayışı üzerindeki anlaşmazlıkları, Davutoğlu’nun görevden ayrılmasıyla sonuçlanacak. Görev değişikliği, giderek otoriterleşmekle eleştirilen Erdoğan’ın yolunu açacak. Davutoğlu Erdoğan’a itaat eder görünüyordu, ancak aralarında gerilim bu hafta kaynadı. Davutoğlu başkanlık sistemi, PKK’yle barış görüşmelerine dönülmesi ve para politikaları konusunda Erdoğan’dan farklı düşünüyor. Ancak yeni bir başbakanla dahi, Erdoğan’ın anayasayı kendi istediği biçimde değiştirmesi pek kolay olmayacak.

Wall Street Journal: Türkiye’de iktidar mücadelesi, ülkenin batıyla bağlarını tehdit ediyor. Karar, cumhurbaşkanının kendisine sadık bir başbakan atamasının önünü açtığı gibi, Türkiye’nin NATO müttefiklerini de mülteci kriziyle mücadelede önemli bir partnerden yoksun bırakıyor. Davutoğlu Ankara-Washington hattında arabuluculuk yapan bir reformcu olarak biliniyor. Erdoğan’a ise şüpheyle bakılıyor.

AP: Siyasi gözlemcilere göre, Erdoğan, Davutoğlu’nun yerine ‘arka koltukta’ oturmaya razı olacak başka birini getirmek istiyor

BRİTANYA

Reuters: AKP yönetiminden iki kaynak, sonbaharda üçte iki çoğunluk hedefiyle erken seçime gidileceğini söyledi. Kaynaklardan biri “Erdoğan hızlı hareket edecek ve başkanlık için çoğunluğa ulaşacak. Artık daha fazla vakit kaybetmek istemiyor” diyor. Kaynağa göre favori Bekir Bozdağ. Akşener’in MHP’nin başına gelmesi halinde ise erken seçim kararı 2019’a kadar ertelenecek.

BBC: Anayasayı değiştirip güçlerini artırmaya kararlı olan Erdoğan, Davutoğlu’nun uysal bir başbakan olacağını dü- şünmüştü ama yanıldı. Davutoğlu sahneden kademeli olarak çekilerek. Erdoğan yeterince milletvekilini başkanlık sistemine ikna ederse, sonbaharda erken seçimlere gidilmesi, HDP ve liderini değiştirmemesi halinde MHP’nin meclis dışı kalması için bastırabilir. Tüm bunlar dünyanın en büyük 17. ekonomisi, NATO’nun 2. en büyük ordusu, AB üyelik adayı, Suriye ve Irak’a komşu Batı müttefiki ve bir zamanlar Ortadoğu’da istikarın belkemiği olan Türkiye’nin siyası yönünü belirleyecek. Risk büyük.

Times: Erdoğan sınırsız güç sahibi olma amacıyla başbakanını görevden almak için komplo kuruyor. Türkiye’de yaşanan dramatik olaylar, Türkiye siyasetinin geleceği için verilen mücadeleden ve birbirinin zıddı iki kişilikten kaynaklanıyor. Erdoğan işçi sınıfından ve sokaktan gelme, doğuştan siyasetçi. Türkiye’nin başkanlık sistemi ile yönetilmesini istiyor. Davutoğlu ise bilgiç bir akademisyen. Gazetecilerin tutuklu yargılanmasına ve Erdoğan’ın ‘kırmızı çizgi’ olarak gördüğü anayasa değişikliğine karşı.

Financial Times: Erdoğan’ın Davutoğlu’nun yetkisini sınırlandırma girişimleri başbakanı hayal kırıklığına uğrattı. Davutoğlu Erdoğan’la görüşmeye giderken danışmanlarına, cumhurbaşkanının kendisinin anayasal yetkilerine saygılı olması halinde, ona bu yıl yapılacak olan referandumda yeniden destek vereceğini söyledi.

İSVİÇRE

 Le Matin: Davutoğlu’nun geleceği meçhul. Kürt sorununun yeniden alevlenmesi, Suriye’deki savaş, göç krizi yaşanırken devletin tepesindeki istikrarsızlık ciddi sonuçlar doğuracak

Blick: Yorgun Davutoğlu ne yapmak istiyor? Uzun zamandır iki lider arasında yaşanan gerginlik tam anlamıyla ortaya çıkarken, Davutoğlu’nun geleceğinin de bilinmeze girdiği görülüyor.

FRANSA

AFP: Davutoğlu şimdi olağanüstü kongre düzenleyerek kendi gidişini organize edecek. Dramatik değişim Erdoğan’ın gücünü artıracak. Bu kadar hızlı bir değişimi kimse beklemiyordu

İTALYA

La Stampa: Türkiye için ‘istikrar’ kelimesi mazide kaldı. Ülke, siyasi krizin eşiğinde ve kimilerine göre 2016’da erken seçim var. Bu öyle bir bulut ki, ironik bir şekilde tam da Brüksel’in Türkiye’ye vize serbestisi için yeşil ışık yaktığı bir güne denk geldi. Hilal (Türkiye) şimdi, Suriye sınırını, Kürt meselesini ve topallayan ekonomisini daha çok hesaba katmalı. Erdoğan’ın, vizede başarı elde eden Davutoğlu’ndan kurtulması için doğru bir zaman değildi.

YUNANİSTAN

Ethnos: Davutoğlu’nun istifa etmek üzere olması ve Türkiye borsasındaki sarsıntılar, Avrupa’da endişe yarattı

Kathimerini: AKP, 14 yıllık hâkimiyeti boyunca ilk kez ciddi bir sarsıntı yaşıyor. l

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr