İşte Erdoğan'nın konuşmasından satırbaşları:

Her darbe girişimi kötüdür. Demokrasiye ve özgürlüklere teşebbüs kötüdür. 15 Temmuz doğrudan halka teşebbüs edilmesi nedeniyle çok daha kötüdür.

Saldırya maruz kalan 4 yer var.. Bunlardan bir tanesi Özel Harekat Müdürlüğümüzdür, diğer özel Harekeat Müdürlüğü, TBMM ve Külliyemizdir.. Bu iki kurumun özelliği doğrudan milletin oyları ile göreve gelmiş insanların mekanları olmasıdır.

Demokrasiler dünyada savunulan ve bu sistemler ile savunulan bir rejimdir. Batı ülkelerinin neredeyse tamamı demokrasi rejimi ile yönetilmektedir.

Size bir şeyi hatırlatmak istiyorum. 15 Temmuz nedeniyle ziyaretimize gelen hiçbir ülke yöneticisi yoktur. Paris'te saldırı olduğunda ziyaretleri izlediniz. Bazı ülkelerde isim vererek konuşacağım... Havalimanlarında Türkiye'ye gitmeyin mesajları yayınlamaktadır.

Ben darbe ile başa gelmiş biri değilim. Göreve geldiğim dönemlerde Türkiye'nin hangi seviyelerden nereye geldiğini biliyorsunuz. Bunu en iyi sizler biliyorsunuz. En iyi sizler yaşadınız bu süreci... Türkiye'nin ekonomide en güvenilir ülke olduğunu sizler yaşadınız. Bize karşı yapılan darbe hareketinin arkasında Türkiye'nin yükselişini kabul edemeyen dış mihrakların işi olduğunu görebilirsiniz.

Bu darbe senaryosu dışarda yazılan bir darbe hareketedir. Şimdi biz bu süreçte dışardaki ve içerdeki darbe hareketinin ortak aktörleri bir şeyi hesap edemediler... O da şu... Bu milletin kendisini hesap edemediler. Bu milletin halkının tankların altına yatabileceğini akıl edemediler.

Yan binamızı bombaladıkların burada 5 şehidimiz oldu. Bir bayan kardeşimizin başı kopmuş, çatıdan onu aldık. Şimdi soruyorum bu darbe hareketini yapanlar, bu insanlar bombaları yağdırırken hangi düşünce ile bunları yaptılar. Hangi yapı tanklarla halkın üzeirne giderek uçaklardan bomba yağdırabilir. Bu ülke darbe girişimleri içerisinde en kara olanını yaşadı. 238 şehidimiz var... Hastanelerde tedavi gören gazilerimiz var.

Dün gece saat 12 gibi gazilerimizi telefonlar tek arıyorum. Bunlardan bir tanesi Sabri... 34 yaşında yazılım mühendisi. Ve bu arkadaşımız kardeşimiz sanki hiçbirşey olmamış gibi konuşuyor. Bana 'Reisim sen iyimisin' diye soruyor. Bu inanç oldukça bu ülke dimdik ayakta kalacaktır.

Bir Albay... 7 tane kurşun almış vücuduna... Hala bizi düşünüyor. "BU FETÖ'nün adamları hala içimizdedir, Lütfen kendinize dikkat edin" diyor...

Çekinemden ütkmeden terörün üzerine gitmeliyiz. Eğer uluslararası camia bu teröre karşı ortak bir mütabakat ortaya koyamazsak. Bu döner dolaşız sizi de bulur.

Biz Almanya'ya 4 bin dosya verdik. Teröristlerle, derneklerle ilgili dosya verdik. Bunların hiçbiri bize dönmedi. Pazar günü Almanya'daki vatandaşlarımızın oluşturduğu insanlar bir miting düzenlediller. Ve benim buradan oraya video konferasn ile bağlanmamı hazmedemediler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr