Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılıp, erken döndüğü Muhammed Ali'nin cenaze törenine ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinin Washington muhabiri Tolga Tanış, bugün yayınlanan haberinde, cenaze töreni sırasında yaşananlara ilişkin yeni ayrıntıları yazdı.

Erdoğan, Muhammed Ali’nin son yolculuğuna uğurlanması için düzenlenecek törenlere katılmak üzere ABD’ye gitmeye karar vermişti. Erdoğan bir de konuşma hazırlamış, ancak sonradan eklenen iki isim nedeniyle organizatörler tarafından ABD’ye hareketinden önce konuşmacılar listeden çıkarılmıştı.

"BİZ SONRA KOYARIZ" DENİLEREK REDDEDİLDİ

Çarşamba günü Kentucky’nin Louisville kentine ulaşan Erdoğan, Freedom Hall adlı merkezdeki törende ise Kabe örtüsünün bir parçasını tabutun üzerine koymak istediğini iletmiş, ancak “Biz sonra koyarız” yanıtını almıştı.

KURAN DA OKUTMADILAR

Erdoğan’ın, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’le birlikte tabut başında Kuran okuma isteği de geri çevrilmişti.

Cumhurbaşkanı bunun üzerine cenaze namazına katıldıktan sonra programını yarıda keserek Türkiye’ye dönme kararı almıştı. Nitekim heyet dün akşam saatlerinde İstanbul’a ulaştı.

Hürriyet’in Washington muhabiri Tolga Tanış’ın bugünkü haberinde organizasyon sırasında olup bitenlere ilişkin yeni ayrıntılar yer aldı. Tanış'ın haberine göre, Erdoğan götürdüğü hediyeleri Muhammed Ali'nin ailesine vermek için dakikalarca beklemiş ancak hediyeleri almaya kimse gelmemiş.

İMAM İZİN VERMEMİŞ

Buna göre ilk sıkıntı namazın kılınacağı yerde saflar için düzen oluşturulmamıştı. Erdoğan tabutun bulunduğu yere gelirken karmaşa yaşandı.



Tabut ve saf tutanlar arasına polislerin dizilmesi de Türk heyetini rahatsız eden başka bir ayrıntıydı. Erdoğan’ın törende önce konuşmacı olacağı açıklanmış, sonra ise çıkarılmıştı. Tüm bunlar üst üste eklenince Erdoğan, ikinci günkü tören için kentte kalmaya gerek olmadığına karar verdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı törene katılmak için birçok programını iptal etmişti. İlk gün yaşanan kargaşadan sonra aynı kargaşanın ikinci gün de yaşanmasına gerek kalmadığına karar verdi” dedi.

HEDİYELER DE ELİNDE KALDI

Organizasyon aksaklıkları, boksörün adına müze olarak kurulan Muhammed Ali Merkezi’nde de sürdü. Erdoğan, götürdüğü hediyeleri bir aile üyesine teslim etmek için yaklaşık 15 dakika bir odada bekledi, ancak hediyeleri almaya kimse gelmedi.

Hüriyet’in haberinde cumhurbaşkanlığı yetkililerinin ‘Muhammed Ali’nin dostu’ dedikleri birinin kendilerinden özür dilediğini söylediği de yer aldı. Ancak yetkililer nedense söz konusu kişinin adını sanını vermedi.

Tolga Tanış'ın haberinin tamamını okumak için tıklayın.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr