Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre aylık enflasyonu gıda fiyatları 31 baz puan, giyim fiyatları 20 baz puan aşağı çekerken ulaştırma, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının etkisiyle 46 baz puan yükseltti. Eylülde endekste yer alan gruplar arasında en yüksek artış, yüzde 2.7 ile ulaştırmada gerçekleşti.

TÜFE, eğitimde yüzde 1.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.67, konutta yüzde 0.41 arttı. En fazla düşüş yüzde 3.49 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Yavaşlayan tüketim nedeniyle sezon sonu indirimlerinin süresinin uzaması bunda etkili oldu.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 0.70 düşüş gerçekleşti.

Balık ucuzladı

Ekonomistler balık fiyatlarında yaşanan sert düşüşün, özellikle tavuk gibi ikame ürünlerin gıda fiyatlarındaki düşüşte etkili olduğuna da dikkat çektiler. Verilere göre eylülde balık fiyatları yüzde 21.4 gerilerken tavuk eti ise yüzde 7.8 düştü.

Reuters’a konuşan üst düzey bir hazine işlemcisi, “Çekirdek enflasyonda düşüş çok kuvvetli. Bu düşüşün önemli bir kısmı ekonomideki zayıflıktan kaynaklanıyor” dedi. Çekirdek enflasyon  (işlenmemiş gıda, altın, alkollü içkiler, tütün ve enerji hariç) yüzde 8.21’den 7.56’ya indi.

Faiz indirimleri devam edecek

Veri, Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerinin ekimde de süreceğibeklentisini yükseltti. “Merkez Bankası için iyi haber” diyen Nomura Stratejisti Timothy Ash, “Enflasyon verileri TCMB’nin gevşeme sürecinde attığı adımlar konusunda bankayı haklı çıkarmaya yardım edecek. Belki de daha fazla ve devam eden gevşeme için bankanın önünü açacak” dedi. XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay, “Ekimde OPEC toplantısı sonrasında petrol fiyatlarında yükseliş ve kur etkisinin yanında mevsimsel faktörler enflasyonda yukarı yönlü baskı yaratabilir. Buna rağmen TCMB’nin sadeleştirme politikasını sürdürebilir” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise “Çekirdek enflasyondaki gerileme TCMB faiz indirimlerini destekleyen bir karar oldu” dedi. Ağbal’ın açıklamalarından kısa süre sonra JPMorgan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8.3’ten yüzde 7.6’ya revize ettiğini açıkladı. TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği algısıyla dün öğleden sonra dolar/ TL 3.02’yi aştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr