Türkiye’nin yumuşak karnı olarak görülen tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) şubat ayında giyim ve ayakkabı grubundaki mevsimsel fiyat indirimlerinin etkisiyle on binde 2 (yüzde 0.02) geriledi. Özetle neredeyse yerinde sayan enflasyonu geçen ay sezon indirimleri kurtardı. Aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup indirimler nedeniyle yüzde 6.16 ile giyim ve ayakkabı oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre TÜFE’de yıllık artış ocak ayındaki yüzde 9.58’den şubatta yüzde 8.78’e geriledi. Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 1.80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.97 artış gerçekleşti.

Vergi etkisi

Verilere göre üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) da şubatta yüzde 0.2 düşerken, yıllık artış yüzde 4.47 oldu. Tüketici fiyatlarında en yüksek artış yüzde 1.8 ile sağlık grubunda gerçekleşirken, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.31, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1, lokanta ve otellerde yüzde 0.78 ve ulaştırmada yüzde 0.77 artış gerçekleşti. Hükümet 1 Ocak’tan itibaren tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 12-15 arasında, tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 arttırmıştı.

Hedeften uzak

Garanti Yatırım Başkekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, çekirdek enflasyonun yükseldiğini ancak geçen yıl güçlü baz etkisi olduğunu söyleyerek, “Verinin ardından enflasyon beklentilerinde bozulma duracaktır, bu da Merkez Bankası’nı kısmi rahatlatır. Yine de enflasyon hedeften çok uzak. Bu ortamda Merkez Bankası’nın herhangi belirgin bir politika değişikliği için çok alanı varmış gibi gözükmüyor. Sadeleşme ise tamamen rafa kalmış durumda” dedi.

Erken sevindiler

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “TÜFE yıl sonu artış hızı yüzde 7.5 hedefine ulaşacaktır. Bu hedef asgari ücret artışının etkisini de kapsıyor” dedi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Yılmaz, TL’nin dolar karşısında değer kaybının yavaşlamasının önümüzdeki dönemde TÜ- FE üzerindeki baskıyı da azaltacağını belirtti. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise enflasyonun daha da düşmesini önemsediklerini belirterek, “Enflasyon inşallah önümüzdeki aylarda bizim alacağımız tedbirler çerçevesinde daha aşağı giden bir patika izler” dedi. Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nde (EMD) gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, “Tarım Bakanlığı ile koordinasyonlu çalışıyoruz, kısa sürede açıklama yaparız. Gıda kaynaklı bir katılık var, Tarım Bakanı’nın çalışması var, gıda fiyatlarını aşağı çekmemiz lazım” dedi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr