Son dönemde artan döviz pozisyonları nedeniyle zor günler geçiren reel sektörde kırılganlık da arttı.

BNP Paribas analistleri tarafından hazırlanan finans dışı kırılganlık haritasına göre, en kırılgan sektör enerji. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler, kırılganlık haritasında 2012’de 8. sırada iken, 2014’te 1. sıraya çıktı.

Analistler, bunun sebepleri arasında sektörün imalat dışı olması ve döviz gelirinin düşük olmasını gösteriyor. Sektör temsilcileri, enerji şirketlerinin 60 milyar dolara yakın borcu olduğunu dile getiriyor. Bu borçlar, sektörün kırılganlığının yıllar içinde de iyice artmasına yol açıyor. Kırılganlık haritasına göre, enerji sektöründe kâr ve satışlarda önemli oranda düşüş var. Toplam döviz kredisi ve ihracat gelirinde alarm veren sektörde tek olumlu kalem ise krediler içinde kısa vadeli döviz borcunun düşük olması.

Kolay geçmeyecek

BNP Paribas’a göre kırılganlıkta ikinci sırada ise ‘idari ve destek hizmeti’ veren şirketler yer alıyor. Kiralama ve leasing hizmeti gibi alanlarda faaliyet gösteren sektörü, gayrimenkul sektörü takip ediyor.

Bu sektörde döviz kredisinde alarm veren sektörler arasında. Kırılganlık haritasında gayrimenkul sektörünü motorlu taşıt ticareti sektörü, sağlık sektörü, makine ve ekipman tamiri ve bakımı alanı, inşaat mühendisliği ve gıda imalatı sektörleri takip etti.

Analistlere göre, ekonomik aktivitedeki yavaşlama ve TL’deki zayıflık da düşünüldüğünde şirketlerin bilançolardaki sıkıntılar kolay kolay geçecek gibi durmuyor

BNP Paribas’ın raporuna göre, reel sektörün 2009’da 67 milyar dolar olan net döviz pozisyonu Mart 2016’ya gelindiğinde 188 milyar dolara kadar gelmiş durumda.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr