Hava soğuk ama içerisi neredeyse dışarıdan daha soğuk. Çünkü belli üretim bölümlerinde sıcaklık 10 derecenin epey altına iniyor. Sonrası bir masal gibi, bir bölümde makaronlar, çoğunluğu kadınların oluşturduğu emekçiler tek tek çeşidine göre kremasını sıkıyor ikincisini üstüne yerleştiriyor tek tek... Bir bölümde özel pastalar, bir bölüm çikolatalar her bir bölüm ayrı baş döndüren vanilya, kakao ve maya kokuları ile sarmalıyor, ısıtıyor. Ekmekler, kurabiyeler tam bir masal gibi hele hele lokumlar... Evet burası temelleri 60 yıl önce Elmadağ’da atılan Divan Pastanesi’nin geçen yıl 20 milyon dolarlık yatırımla kapasitesi arttırılan İstanbul Çekmeköy Taşdelen’deki fabrikası... Bir nevi Charli’nin çikolata fabrikası... değil de Semahat Arsel’in çikolata ve börek evi... Sabah saat 06’da işbaşı yapıyormuş işçiler, genellikle iki vardiya... Bayram ve yılbaşında üçe çıkıyor. Bu bayramlardan ve yılbaşından dört ay öncesine tekabül ediyor. O dönemde çalışan sayısı da 750’yi buluyor.

Komşu börekte rakip

Divan Pastaneleri’nin yeni hedeflerini konuşmak üzere geçen hafta Divan Grubu Satış ve Tedarik Zinciri ve Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Galiba’nın davetiyle gittik fabrikaya. Üretim süreçlerine tanıklık ettik. Mis kokulu ve sürprizlerle dolu bir ziyaret. Ziyaretin nedeni yurtdışı hedeflerini konuşmak. Divan Pastaneleri ihracatta en çok lokum ve börekle iddialı. Ancak bu lokum ve börekte büyük ve ciddi rakibin Yunanistan olduğunu öğrendik. Zeynep Galiba, “Lokumda en büyük rakibimiz Yunanistan. Çok da güzel yapıyorlar. O kadar benzerlikler var ki. Aynı toprakların insanlarıyız sonuçta. İnanılmaz da güzel börek üretiyorlar. Türkiye’nin Yunanistan’dan ciddi bir börek ithalatı var. Yarı pişmiş ya da çiğ donmuş gönderiyorlar, burada pişiriliyor. Marketlerdeki donuk üretimlerin yüzde 80’i Yunanistan’dan geliyor. Az miktarda ama biz de Yunanistan’dan börek ithal ediyoruz” diyerek ilk sürprizi yapıyor.

Hedef 30 pastane

Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel’in sık sık ziyaret edip ürünleri tattığı Divan Pastaneleri’nin hedefleri arasında, 2017’de ürün çeşitliliğini artırmak, yurtiçi ve yurtdışı mağaza yatırımları ile toplam pastane sayısını 30’a çıkarmak yer alıyor. Semahat Hanım bazen kendi tariflerini de getiriyor, tahinli çıtır örneğin o tariflerden biri. Zeynep Galiba, 2017’de yurtiçi yatırımlar haricinde yurtdışı yatırımlarına da hız vereceklerini anlattı. “Yüzümüzü ihracata biraz daha dönüyoruz. Doha Katar’da ve Dubai’de bu yıl iki mağaza açtık. Dubai, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’a ürünlerimizle gidiyorduk” diyen Zeynep Galiba, bundan sonra mağazalarla da orada olacaklarını dile getiriyor. 2017’de yurtdışında 5, yurtiçinde 3 olmak üzere 8 pastane yapılması planlanıyor. Zeynep Galiba’nın verdiği bilgiye göre, Divan ürünlerinin yüzde 99’unda katkı kullanılmıyor, bu da raf ömrü oldukça kısa demek. Zira raf ömrü uzun ürün, mutlaka katkı maddesi kullanılmış ve kaliteden ödün verilmiş ürün anlamına geliyor. Raf ömrünü uzatmak için ya çiğ donuk ya da yarı pişmiş donuk göndermek yöntemi kullanılıyor

Artık tasarım da yapıyor

Divan bu yıl sepet tasarımlarını da kendi yapıyor. 390-1.390 lira aralığında çeşit çeşit alternatifler söz konusu. Toplam 300 bin adet sepet yaklaşık 20 milyon lira ciro sağlıyor.

Harrods ve Starbucks’a da ürün veriyor

Galiba, toplu satışlar için önemli bir üretim yapıldığının altını çizerek, Starbucks’lardaki ürünlerin önemli bölümünü, Migros’larda satılan ekmekleri, Eataly’nin bir bölümünün işletmesini yaptıklarını anlatıyor. Bugün Harrods ve Selfridges gibi Londra’nın ünlü mağazalarının yanı sıra Amerika, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Avustralya, Azerbaycan, Fransa ve Belçika’ya ihracat yapan Divan Pastaneleri’nin yurtdışı hedeflerini büyüttüklerini yineleyerek, ‘Bu yıl yurtdışı satışlarında yüzde 40 büyüdük’ diyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr