Emniyet Genel Müdürlüğü, yurttaşların şüpheli çanta, paket ve poşetlere bilinçsiz tepki göstermesini engellemek ve bu konuda bilgi sahibi olmaları amacıyla broşür hazırladı.

Kritimal Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan broşürde, şüpheli bir paketle karşılaşılması halinde hemen 155'in aranması ve paketin bulunduğu noktanın adresinin detaylı şekilde verilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Şüpheli paketi fark eden kişilerin yapması gerekenler şöyle anlatıldı:

"Şüpheli paketin bulunduğu bölgedeki insanları güvenli bir şekilde ve  derhal uzaklaştırın. Meraklı kişilerin olay yerine giriş ve çıkışlarını önleyin.  Olay yerinde ikinci bir şüpheli paket olup olmadığı yönünde belirleyici  kontroller yapın. Çevre emniyeti sağlayan ve imha ile ilgili olarak çalışan  görevlilerin güvenliğiniz için vereceği talimatlara ciddiyetle yaklaşarak  herhangi bir müessif hadisenin yaşanmasına meydan vermeyin.

Bir bombalı saldırının yaşandığı yerde teröristlerce, çevre güvenliği  alan güvenlik güçleri, yaralılara müdahale eden sağlık personeli ve çevredeki  vatandaşlar hedef alınarak daha çok zayiat verilmesi amacıyla ikinci bir bombalı  saldırının gerçekleştirilebileceğini unutmayın.

Şüpheli paket, poşet ve çantalara kesinlikle dokunmayın,  dokundurmayın, yerini ve şeklini değiştirmeye çalışmayın.

Açıkta duran paketin ne tür bir patlayıcı düzeneğine sahip olduğu  bilinmediğinden yakınında veya çevresinde dolaşmayın, çevredekilerin de  yaklaşmasını engelleyin.

Şüpheli paket açık alanda ise etrafından en az 100 metre, kapalı  alanda ise mümkün olduğunca uzakta durun."

Sakın fotoğrafını çekmeyin

Broşürde, bazı bomba düzeneklerinin flaş etkisiyle tetiklenecek şekilde kurgulandığı bilgisi verildi. Emniyet bu nedenle yurttaşların flaşlı fotoğraf çekmemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr