İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Paris suikastında adı geçen Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) Haluk Özcan hakkında ‘Kocaeli’nde bir şahsın öldürülmesi’ ile ilgili başlattığı ‘paralel soruşturmayla’ ilgili Emniyet ayağında da inceleme yapıldığı ortaya çıktı. Kocaeli’nde 16 yıl önce işlendiği belirtilen bir cinayete ‘MİT’in karıştığına yönelik iddia’ bir kez daha araştırılacak. Başbakanlık’a ikinci kez yapıldığı anlaşılan ihbar Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yeniden incelendi ve söz konusu iddia yeniden değerlendirilmesi için Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne iletildi.

Savcı MİT'te paralel arıyor

Cumhuriyet, İstanbul Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmayı dün kamuoyuna duyurmuştu. Başsavcılığın, iki hafta önce MİT’e yazdığı resmi yazı soruşturmanın rengini de değiştirmişti. Başsavcılık, Paris suikastında adı geçen MİT’çi Haluk Özcan hakkında ‘bir şahsın öldürülmesi’ ile ilgili şikâyet üzerine açtığı soruşturma kapsamında MİT’ten, “Özcan’ın paralel devlet yapılanması ile irtibatı bulunduğu iddiasıyla” ilgili bilgi istemişti.

Kocaeli’ye gönderildi

Bazı MİT mensuplarıyla yakın ilişki içinde olduğu iç yazışmalara kadar yansıyan F.C. adlı kişinin Başbakanlık’a yaptığı BİMER başvurusu olayla ilgili yalnızca savcılığın değil emniyetin de ayrı bir inceleme yaptığını ortaya koydu. Başbakanlık’tan ihbar eden isme gönderilen yanıtta, “BİMER başvurunuz incelendiğinde, başvurunuza konu ihbarınız 03.02.2011 tarihinde Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne gönderildiği tespit edilmiş, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nden alınan cevabı yazıda ihbar içeriğinde geçen iddialar ile ilgili gerekli araştırmaların yapıldığı ancak 1998-1999 yıllarında Kocaeli’nde meydana gelen silahla yaralama ve kasten adam öldürme olaylarında müteahhitlik yapan bir şahısla ilgili olaya rastlanmadığı bildirilmiştir. Ayrıca BİMER başvurunuz tekrar değerlendirmek üzere Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmiştir” denildi.

MİT’ten bilgi istenmişti

Aynı olayla ilgili Savcı Hasan Yılmaz’ın 4 Nisan 2016 tarihinde MİT’e hitaben yazdığı yazıda, “Vekili marifeti ile Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaatta bulunan müşteki F.C. bir dönem Kocaeli MİT Şubesi’nde görevli olan Haluk Özcan’ın yasaya aykırı (bir şahsın öldürülmesi olayı) eylem ve işlemlerine ilişkin KOM Daire Başkanlığı’na ihbarda bulunması sonrasında Haluk Özcan’ın gerçeğe aykırı gerekçelerle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nden aleyhinde iletişim dinleme kararı alınmasını sağladığını, Özcan’ın paralel devlet yapılanması ile irtibatı bulunduğunu beyan etmiş olması nedeni ile soruşturmaya başlandığından...” denilerek, bilgi-belge talep edilmişti.

Önce emniyete gitmiş

Başsavcılığın yazısından şikâyetin ilk önce emniyet birimlerine yapıldığı; ihbarın ardından başvuru sahibinin ‘MİT tarafından telefonlarının dinlendirildiği’ iddiasıyla bu kez olayı savcılığa da intikal ettirdiği anlaşılıyor. Her iki ihbarda da ismi geçen MİT’in bir dönem Kocaeli ve Adana bölge başkanlıklarını yapan üst düzey isimlerden Özcan’ın adı ise Paris suikastıyla ilgili çok tartışılan bir belgede geçmişti. Paris’te 9 Ocak 2013’te PKK’li üç kadının öldürülmesi üzerine tutuklanan Ömer Güney’in suikast düzenlemesi için MİT’e 6 bin Avro verildiğini iddia eden bir belge ortaya çıkmıştı. Belgede ismi yer alan 4 MİT’çiden biri Özcan’dı. MİT bu iddiayı ‘teşkilatı yıpratmaya yönelik bir operasyon olduğu’ açıklamasıyla yalanlamış, “Söz konusu iddialarla ilgili iç bünyemizde gerekli idari soruşturma başlatılmıştır” bilgisini vermişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr