Emeklilik sistemi bu yıl köklü değişikliklere sahne olacak. Otomatik katılım için geri sayım başlarken Bireysel Emeklilik Sistemi’nde de (BES) fon sayısına sınırlama gelecek. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, en önemli gelişmenin otomatik katılım olduğunu belirtti. Konuyla alakalı mevzuat çalışmaları sürüyor ve sektör temsilcilerinin de fikri alınıyor. Burada fon yapısı ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Anadolu Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, “Şu an devlet sigortası dediğimiz SGK gibi bir yapı ve gönüllü katılımın esas olduğu BES var. Üçüncü ayak olan otomatik giriş eksikti. Yapılan çalışma bu eksiği giderecek” dedi.

Fon sayısı 7-8 tane olacak

Erkan’ın verdiği bilgilere göre sistemle ilgili ağırlık kazanan görüş şöyle: Çalışma kapsamında her işyeri otomatik olarak çalışanını bu sisteme alacak ve belirli bir süre sistemde kalma şartı olacak. Önce en az 50 çalışanı olan büyük şirketlerde başlanacak ardından bir çalışanı olan berberlerde bile bu sistem uygulanacak. Çalışan isterse belirlenen süre sonunda sistemden çıkabilecek. Fon sayısı ise 7-8 adet ile sınırlandırılacak ve her şirket onları kullanacak.

Düzenleme bu yıl biter

Fon sayısı BES’te de en fazla tartışılan konu. Zira katılımcıların yüzde 90’ı ilk girdiği fondan çıkmıyor. Fon yapısına da bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Uğur, “Şu an insanların yaşına, gelir seviyesine bağlı olarak risk kapasiteleri var. Düşük risk, orta risk, yüksek risk gibi 4-5 sepet sepet oluşturulacak ve bu sepetlerde birkaç farklı ürün olacak. Katılımcılar risk sınıfına göre o sepete dahil edilecek. Yaş ilerledikçe de otomatik değişim olacak. Çalışmalar sürüyor. Bu yıl içinde biter” dedi. Öte yandan 2015’te düzenli maaş (irat) ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü anlatan Uğur, yıl sonunda ürünün hazır olacağını belirtti.

Bu yıl BES yavaşlayacak

Türkiye BES ile 2003’te tanıştı. O dönem her 3 yılda 1 milyon kişi sisteme dahil olurken, 2013’te devlet katkısının gelmesi ile birlikte bu rakam yılda 1 milyona ulaştı. Şu anda BES sistemindeki prim tutarı 51.4 milyar TL’yi geçmiş vaziyette. Uğur Erkan, katılımcı sayısında ise 6.2 milyonun aşıldığını belirtti. Anadolu Hayat Emeklilik 9.5 milyar TL’yi aşan prim ile sektörde yüzde 18.6’lık paya sahip. Geçen yıl BES’e 940 bin yeni katılımcı dahil oldu. Ancak devlet katkısında asgari kalma süresi olan 3 yılın dolması ve sisteme yönelik eleştiriler nedeni ile giriş hızı yavaşlamakla birlikte çıkan sayısında da artış varç. Haliyle bu yıl 800 bin katılımcıda kalır sistem diye tahmin ediyoruz.

BES’te otomatik katılım ve sorular

Kadın oranı yüzde 52

Anadolu Hayat, kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayan şirketlerden biri. Uğur Erkan, “2003’te kadınlara BES’e girme imkânı sunan ve sektörde bir ilk olan ‘Ev Hanımları Emeklilik Planı’ ürününü çıkardık. Bu gibi ürünler ile kadın katılımcı oranında sektör yüzde 42’lerdeyken biz yüzde 52’ye ulaştık. Öte yandan hayat sigortası kısmında ise ‘Kadına Özel Kritik Hastalık Sigortası’ kapsamında, kadına özel kritik hastalıklar ve vefat riskine karşı teminat sağladık” dedi. Sigorta süresinde bu hastalıklardan birisi ile karşılaşılması durumunda, sigortalıya tek seferde kritik hastalık teminat tutarı kadar tazminat ödemesi yapılıyor. Poliçe süresi içerisinde vefat riskinin gerçekleşmesi durumunda ise kanuni varislerine vefat tazminatı ödeniyor. Prim tutarları yaşa ve seçilen teminat paketlerine göre farklılık gösteriyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr