Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Katar krizini değerlendiren eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “ABD Katar’ı feda etmez, Suudi Arabistan’a da bırakmaz” dedi. Yaşanan krizin Katar’ın enerji kaynaklarıyla ilgisi olduğunu, siyasi boyutunun ise İran’ın çevrelenmesi hedefli olduğunu belirten Pekin, “Türkiye’ye de Müslüman Kardeşler’in desteklenmemesi konusunda mesaj veriliyor. Bir sıcak çatışma olası değil. Türkiye’nin kurduğu üs, en fazla psikolojik caydırıcılığı olur. Yoksa birini diğerine karşı koruma söz konusu olmaz” değerlendirmesini yaptı.

Katar ile başta Suudi Arabistan olmak üzere diğer bazı Müslüman ülkeler arasında yaşanan krizin askeri boyutunu Cumhuriyet’e değerlendiren Pekin, Türkiye’nin Doha’da kurduğu üssün yalnızca psikolojik açıdan caydırıcı olacağını dile getirdi. Katar ile karşısında duran Suudi Arabistan arasında bir çatışmanın söz konusu dahi olamayacağını belirten Pekin, “Katar’ın doğalgaz kaynakları önemli. Yeni yataklar da buldular kuzeyde ve işletmeye başladılar. Bu ülke 1971’de bağımsızlığını kazandı ama, İngiltere’nin etkisi hala biliniyor. Ayrıca Fransa, Almanya da bu yatırımlar açısından önemli. Türkiye’de de yabancı yatırımcılar sıralamasında 3. bildiğim kadarıyla” dedi.

Krizin ekonomik boyutunun yanı sıra siyasi boyutuna da dikkat çeken Pekin, bunun klasik İran’ın çevrelenmesi olduğunu aktardı. Bölgede Suudi Arabistan ile İran arasında bir rekabet olduğunu belirten Pekin, “Kriz, ardından İran’daki saldırılar bence bağımsız değil. Katar üzerinden İran’a baskı yapılıyor. İsrail’in de sessizliği ilginç. İsrail’in de Katar’la ilişkileri iyidir” değerlendirmesini yaptı. Katar’ın ABD açısından önemine değinen Pekin, şu örnekleri verdi:

“Bu ülkede ABD’nin 10 bin askeri bulunuyor. Bölgedeki en büyük hava üssü de burada. Bildiğim kadarıyla 100’ün üzerinde savaş uçağı var. Bölgedeki operasyonlarını buradan yürütüyor. Bunlar düşünüldüğünde ABD’nin Katar’ı feda edebileceğini sanmıyorum. Hatta Katar’ı Suudi Arabistan’a

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr