Daha önce CHP milletvekili olarak görev yapan emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Türkiye’nin Suriye’den çıkış stratejisinin olmadığını belirterek partisinin Şam’a heyet göndermesini istedi. Loğoğlu bunun nedenini şöyle açıkladı: “Suriye sorunu kanamaya devam etmekte ve giderek daha karmaşık bir hal almaktadır. Savaşın uzayacağına ve genişleyebileceğine ilişkin öngörüde ve uyarıda bulunanların sayısı her geçen gün artmaktadır.”

Loğoğlu, hükümetin Suriye politikasında bazı değişiklikler yaptığına ancak hâlâ “müflis Suriye politikasında ısrar ettiğine” işaret ederek, “CHP, Suriye’yi barışa götürecek yolun önünü açacak bir girişimde bulunmalı” dedi. Loğoğlu, Şam’a gönderilmesini istediği heyete kabul edilmesi halinde hükümetten de bir ismin alınabileceğini belirtti.

Fırat Kalkanı ile başlatılan operasyon için de Loğoğlu şu eleştirileri getirdi: “TSK’yi Suriye’ye sokan iktidarın bir çıkış stratejisi yoktur. Hatta Irak’ta (Musul’da) da benzer bir operasyon olasılığından söz edilmekte, Irak yetkilileri de Türkiye’yi Musul operasyonunda yer almaması konusunda sert bir dille uyarmaktadır. Bu süreç ve gidişat TSK’yi Suriye’deki çatışmalara doğrudan taraf kılacağı ve Türk askerini komşu iki ülkenin topraklarında savaşır duruma sokacağı için Türkiye bakımından ciddi riskler taşımaktadır. Zira bu aşamada dahi kayıplarımız olmaktadır. Süreç uzadıkça kayıplarımız artabilir ve komşularımızdaki çatışmalar Türkiye’ye yayılabilir. Suriye sorunundan kaynaklanan yoğunlaşan terör tehdidi, her geçen gün çıkmaza sürüklenen Kürt meselesi, sığınmacılar sorunu ve ekonomik kayıplar ise Türkiye’nin Suriye’de barış için net ve farklı bir hamle yapmasını zorunlu kılıyor.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr