Vergisini düzenli olarak ödeyen işadamları ve esnafa yüzde 5 vergi indirimi geliyor. Buna karşın vergisini ödeyen işçi ve memurlar aynı haktan yararlanamayacak.

Hükümetin vergisini düzenli olarak ödeyenlere yönelik vergi indirimi yapılacağını açıklaması yeni bir tartışma başlattı. Düzenlemenin gelecek yıl yaşama geçirilmesi bekleniyor. Düzenlemeden işadamları ve esnaf yararlanacak ancak vergisini düzenli olarak ödeyen işçi ve memurlar aynı haktan yararlanamayacak. Gelir vergisi tarifesinde yüzde 15’lik dilimde geçen yıl 12 bin 600 lira olan tavan sadece 400 lira artırılarak bu yıl için 13 bin liraya çıkarıldı. Yani sene başından itibaren aldıkları ücret toplamı 13 bin lirayı aşan işçi ve memurlar yüzde 20’lik vergi dilimine girecek. Buna göre, ortalama 2 bin 800 lira maaş alan memur, 5. aydan itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine giriyor. 2 bin 800 lira maaş alan memur yılın ilk 4 ayında aylık 420 lira vergi ödüyor. 5. aydan itibaren ise bu memurun ödeyeceği aylık vergi 560 liraya çıkıyor. Bir yıl içinde bu memurun ödediği vergi toplamı ise 6 bin 160 lira.

Ortalama işçi ücreti de 2 bin 500 lira. Bu işçi de 6. aydan itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine giriyor. İşçi yılın ilk 5 ayında aylık 375 lira vergi ödüyor. 6. aydan itibaren ise ödediği aylık vergi miktarı 500 liraya çıkıyor. İşçinin yıl boyunca ödediği toplam vergi miktarı ise 5 bin 375 liraya çıkıyor. Buna karşın vergisini düzenli olarak ödeyen işçi de memur da yüzde 5 vergi indiriminden yararlanamayacak.

Kesinti arttı

Türk-İş de vergi ile birlikte geçici ve taşeron işçilerin yaşadıkları sorunların çözülmesi için Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşecek. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Maliye Bakanlığı otomobilde, beyaz eşyada vergi indirimine gittiğini açıkladı. Düzenli vergisini ödeyen işverenlere de yüzde 5 vergi indirimi yapacaklar. Kamuda ya da özel sektörde ortalama 2 bin 500 liraya çalışan işçiler var. Yıl sonunda bu para 2 bin 100 liraya kadar düşüyor. Bu ülkede vergisini en düzenli şekilde ödeyen kesim biziz. Onun için hükümet nasıl işverene indirim sağlıyorsa çalışanlara da bu yüzde 5’i uygulasın” dedi.

Öte yandan, Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman, memur ve işçilerin de yüzde 5 vergi indirimi beklediğini söyledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaları hatırlatan Kararman, “SGK verilerine göre Türkiye’de 2016 yılı itibarıyla 20 milyon 405 bin kişinin sigortalı çalıştığı resmi rakamlarla açıklanmıştır. Türk Sağlık-Sen olarak Sayın Ağbal’a sesleniyor, vergi indirimi istediğimizi aleni olarak beyan ediyoruz” dedi.

Masaya gelecek

Türkiye Kamu-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinde konuyu bir kez daha masaya getirecek. Konfederasyon vergi konusunda 3 öneride bulunuyor. Bu öneriler şöyle:

* Çalışanlar için ayrı bir vergi tarifesi belirlensin.

* Yasada değişiklik yapılarak istisna getirilsin. Çalışanların ücretleri vergi dışı bırakılsın.

* Gelir vergisinde yüzde 15 ile yüzde 20’lik alt dilimlerde tavan daha yüksek belirlensin.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr